І що могла сказати Тимошенко на свій захист у газовій справі?

17 травня 2011, 15:45
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
1050

Із виступу в Печерському суді 11 травня

Справа резонасна, звинувачення - гучні та добре тиражовані.

Виступ Тимошенко на свій захист у Печерському суді готувався ретельно, аргументи, як на мене, підібрані переконливі, але текст залишився недоступним для широкої громадськості.

Тому, прошу це не вважати зловживанням службовим становищем.

ГПУ і Мінюст самі підтвердили, що директив від Кабміну потрібно не було
 Тимошенко процитувала документи, у яких ГПУ і Мінюст власноруч спростовують звинувачення, висунуті на адресу екс-премєра у нібито перевищенні повноважень під час підписання контрактів з РФ. Її звинувачують в тому, що вона незаконно підписала директиви Кабміну «Нафтогазу», на підставі яких той і заключав контракти з «Газпромом». Однак, згідно чинного законодавства, такі директиви взагалі не потрібні, тому Тимошенко їх не підписувала і судити її нема за що.  

  «...Хочу вам сказати, що сама Генпрокуратура не читає матеріалів навіть своєї власної кримінальної справи. ...Перший документ зроблений самою ГПУ. Але це робилося 18.06.2010 року, лист підписаний заступником  ген. прокурора України Кудрявцевим. Ви знаєте, що його звільнили... Цитую: «За висновками фахівців Міністерства юстиції України, вже часів Азарова, та Інституту держави і права імені Корецького НАН України, ці директиви на переговори з ВАТ «Газпром» щодо укладання контракту купівлі-продажу природного газу..., не можуть розглядатися у розумінні директив Уряду, затвердження яких регулюються законодавством України».

Теж саме підтвердив Міністр юстиції Лавринович. Він також у своєму документі, який адресований Голові СБУ Хорошковському, чітко сказав, що вимог щодо необхідності затвердження Кабміном директив «Нафтогазу» не передбачено ні статутом НАК «Нафтогазу», ні будь-яким іншим законодавством України...

В цих документах самою діючою владою сказано, що згідно діючого законодавста, для підписання контрактів між «Нафтогазом» і «Газпромом» ніяких директив Уряду не потрібно. Чому не потрібно? Тому що це стосунки господарюючих суб’єктів, і за своєю юридичною природою не є публічними, а мають цивільно-правовий приватний характер».

Справа завідомо сфальсифікована слідчими

..Треба притягати до кримінальної відповідальності тих слідчих і прокурорів, які це (Постанову – ред..) вояли, ...за порушення справи проти завідома невинуватої людини, що передбачено Кримінальним кодексом. І якщо б тут був суд, а не бутафорія к Адміністрації президента, то так би зроблено і було.

Я вам цитую: «Перевіркою встановлено, що відповідно директив КМУ затверджених та введених в дію указом Президента України від 2008 року» я щось зобов’язана була зробити. Але слідство не дочиталося, що цей президентський Указ ніякого відношення не мав до підписання контрактів у 2009 році. А обмежувався регулюванням стосунків тільки в 2008 році. Так я хочу запитати, це що, не можливо було прочитати з документів? Ні, можливо! Це просто свідома фальсифікація фактів».

Базова ціна для України була б $235 за 1 тис. куб., якби Ющенко і РУЕ не зірвали переговори

«...Я домовилася за декілька місяців до газової кризи, щоб ціна на газ була 235 доларів за 1000 кубометрів. І це було б обов’язково, якби би тодішній Президент Ющенко разом з РосУкрЕнерго, свідомо не зірвали переговори.

Я хочу долучити до справи факти, які були  викладені в ЗМІ, і які містять в собі заяву керівника Газпрому і заяву п. Дубини, керівника «Навтогазу», що Дубина був свідомо відкликаний Ющенком, тоді, коли вже всі домовленості були досягнуті, тому що 235 доларів за 1000 куб.метрів - цю ціну ми підписували, видаляючи посередника РосУкрЕнерго з тіньової годівниці, якою вони користувалися, починаючи з 2004 року.

Я стверджую, що можна було підписати ціну 235 доларів до початку газової кризи, якщо б діючий Президент разом з Фірташем, Бойко, Льовочкіним, Хорошковським, і всі, хто представляють РосУкрЕнерго, не зірвали ці переговори...»

Згоди Ющенка на укладання контрактів в умовах газової кризи чекати було ніколи

«...Європа без газу, Україна без газу, а тут у Постанові про порушення кримінальної справи стверджується, що Ющенко не дав згоди на підписання контрактів, тому що в Україні було достатньо газу, щоб не вести з Росією переговори... В усіх показах, які давали працівники НАК, було чітко сказано, що Україна працювала в аварійному режимі, ніколи у житті України газ реверсом не постачався с заходу на схід, і кожен день могли відбутися аварійні події, які б повністю залишили країну без газу...

Крім того, яку згоду на підписання контрактів між НАК «Навтогаз» і «ГазПромом» міг дати пан Ющенко, якщо в тих контрактах не було посередника «РосУкрЕнерго»?

Середньорічна ціна російського газу у 2009 році була 232,98 долара, а не 450

«...Перший документ називається Довідка комісійної перевірки з окремих питань фінансово-господарської діяльності ПАТ Національна Акціонерна Компанія  «Нафтогаз України». Дата: 11.04.2011 року. Їх експерти, не ми, зробили перевірку, по якій ціні на базі контрактів, які я підписала, Україна отримала природній газ. Цитую: фактичний середньозважений рівень ціни на 2009 рік, за директивами підписаними контрактами складає 232 долара 98 центів за 1000 кубічних метрів. Так скажіть будь ласка, ви що, своїх власних експертиз не читаєте?!...

Вони зробили експертизу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Процитуємо: Таким чином середньозважена ціна за 1 тис. кубометрів газу на 2009 рік складає 232 долара 98 центів. Це друга їхня експертиза. Так кого ви дурите, вписуючи неправдиві фальшовані речі (про ціну 450 доларів - ред.) в саму Постанову?»

Газову кризу спричинив борг РУЕ перед Газпромом у 2 млрд. доларів

«...На 1 січня 2009 року до початку газової кризи, борг компанії «РосУкрЕнерго» Газпрому складає 2 млд.доларів. Україна заплатила РУЕ все до останньої копійки, а ця компанія не довела до Газпрому 2 млрд. доларів, залишила на свої рахунках. І це значить, що Україна один раз весь цей газ уже оплатила. Друге, коли ми домовились про ціну 235, то через те, що іх схеми прибиралася РосУкрЕнерго, українська сторона зруйнувала весь переговорний процес. Ось звідки взялась газова криза. Російська сторона поставила нам умови. Да, РосУкрЕнерго заборгувала 2 мільярди за поставлений газ. І поки Україна не розрахується по цим двом млрд., ніякий газ постачатись не буде. Це означає, ми один раз заплатили РосУкрЕнерго, РФ просила нас вдруге тіж самі 2 млд., заплатити ще раз...»

«Коли ми сказали, що вдруге за газ платити не будемо, то РФ, яка на 50% є засновником РосУкрЕнерго, сказала: Так у вас в сховищах є 11 млд. кубометрів газу, які коштують $1,7 млрд. РосУкрЕнерго за нього не заплатило. Давайте ми по контракту купівлі продажу, враховуючи, що ми не вважаємо його проданим, то ми продамо Україні по тій ціні, по якій віддавали РосУкрЕнерго, і ми погасимо таким чином борг України, а точніше борг РУЕ, за газ перед Росією. І Росія, будучи засновником РосУкрЕнерго, цей газ 11 млрд. продала вже «Нафтогазу» по ціні 153 долари 90 центів. І РосУкрЕнерго було викинуто. Що зараз зробив Янукович? Освятив мирову угоду в Стокгольмському суді, по суті заключивши Угоду між новою владою в Україні і РосУкрЕнерго. І ці 11 млрд. знову забрали у України. А як забрали? Забрали, купуючи ще раз ці кубометри в Росії, знову з держбюджету, заплативши 4 млд. доларів, і віддавши їх РУЕ. Скажіть будь ласка, кого судити треба і проти кого порушувати кримінальні справи?»...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.