Арсеній Яценюк зареєстрував свої зміни до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування

19 травня 2011, 14:44
Власник сторінки
Політик
0
1618

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради альтернативний урядовому проект змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.

Документ серед іншого запроваджує інститут Уповноваженого з захисту платників податків, скорочення штрафів та право тимчасового призупинення подання звітності.

Законопроект зареєстрований 18 травня за номером 8521-2.

Як зазначається в пояснювальній записці, спрощена система оподаткування, запроваджена у 1998 році указом президента України, забезпечила динамічний розвиток сфери малого підприємництва, стабільні надходження до бюджету, сприяла створенню мільйонів робочих місць. Податковий кодекс, який набрав чинності 1 січня 2011 року, не тільки не вирішує ключових проблем податкової системи України, а й веде до згортання малого та середнього бізнесу в Україні. Про це свідчать зауваження підприємців у рамках проведених партією «Фронт Змін» круглих столів під час проекту «Захисти своє робоче місце – зміни Податковий кодекс» (загалом було проведено більше 100 круглих столів та 100 зустрічей в усіх регіонах України, у них взяли участь близько 3000 експертів із питань підприємництва, податкового права, бухгалтерського обліку та аудиту та понад 15 000 платників податків).

З метою усунення суперечливих нововведень Податкового кодексу, які становлять реальну загрозу для ефективного розвитку бізнесу в Україні, Арсеній Яценюк пропонує, зокрема, запровадити в Україні новий правозахисний інститут – Уповноважений з питань захисту прав платників податків. На нього покладатимуться функції здійснення моніторингу за виконанням податкового законодавства та додержанням прав платників податків.

Арсеній Яценюк також пропонує у п’ять разів, з 50% до 10%, зменшити штраф за несплату платником податків – фізичною особою єдиного податку.

Лідер «Фронту Змін» також пропонує розподілити «спрощенців» на п’ять категорій – самозайняті підприємці, мікропідприємці, малі підприємці, середні підприємства, середні виробничі підприємства.

До категорії самозайняті підприємці підпадають фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, що займаються торгівлею, ремісництвом, наданням послуг фізичним особам і не мають найманих працівників та в яких граничний обсяг виручки від реалізації продукції, товарів, робіт чи послуг за рік не перевищує 150 мінімальних заробітних плат. Цей вид підприємців звільняється від податків – їм фактично надаються безстрокові податкові канікули та спрощена система звітності – один раз на квартальний рік.

Мікропідприємці – це платники податків, які використовують працю найманих осіб у кількості не більш ніж 10 чоловік та в яких граничний обсяг виручки від реалізації продукції чи послуг за рік не перевищує 800 мінімальних заробітних плат.

Малі підприємці – платники податків, які використовують працю найманих осіб у кількості не більш ніж 20 чоловік та в яких граничний обсяг виручки від реалізації продукції чи послуг за рік не перевищує 1600 мінімальних заробітних плат.

Для мікропідприємців та малих підприємців передбачається сплата єдиного податку, розмір якого визначає Кабінет Міністрів України для кожної адміністративно-територіальної одиниці України. Ставка єдиного податку не може перевищувати 30 та 70 процентів від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, для мікропідприємців та малих підприємців відповідно.

До середніх підприємств відносяться юридичні особи, які за попередній податковий рік мають обсяг виручки не більше 8000 мінімальних заробітних плат та середньооблікову чисельність найманих працівників не більше 60 осіб. Середні підприємства самостійно обирають одну з таких ставок єдиного податку: 2% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у разі сплати податку на додану вартість згідно із цим Кодексом; 3% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Середніми виробничими підприємствами є юридичні особи, які за попередній податковий рік мають обсяг виручки не більше 8000 мінімальних заробітних плат та середньооблікову чисельність найманих працівників не більше 60 осіб і займаються продажем тільки самостійно виробленої продукції. Для середніх виробничих підприємств передбачається можливість вибору однієї із наступних ставок єдиного податку: 1% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у разі сплати податку на додану вартість згідно із цим Кодексом; 2% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Суб’єктам спрощеної системи оподаткування дозволено не застосовувати у своїй діяльності касові апарати, а також забезпечено простота та доступність бухгалтерського обліку.

Важливим моментом змін до Податкового кодексу, запропонованих Арсенієм Яценюком, є запровадження права та механізму призупинення подання податкової звітності, продовження терміну призупинення і поновлення подання звітності для юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, які тимчасово припинили діяльність. Це обумовлено тим, що для власників підприємств і підприємців, які тимчасово вирішили припинити діяльність, не існує іншої альтернативи, ніж продовжувати здавати звітність або ліквідуватись.

Із повним текстом законопроекту, пояснювальною запискою та порівняльною таблицею можна ознайомитися тут.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.