Україна схожа на Італію та Австрію

23 травня 2011, 17:08
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
1282

От тільки німці не марять поверненням "східної прикородонної території"

«Більшість українців ізольована від світу, замість вікна до Європи перед очима – хіба що напіврозвалений тин між Україною та Росією. Не диво, що багато хто з нас вірить "страшилкам" про можливий розпад країни та колосальні розбіжності між регіонами. Але в Європі є чимало подібних таких собі доволі строкатих націй».Про це я писав у своэму блозі рівно рік тому.

Тоді привід дали прочитані мною матеріали в журналі «Економіст» про підготовку до відзначення 150-ліття обєднання Італії: "Кілька представників правлячої на чолі з Берлусконі коаліції заявили про свій намір бойкотувати святкування. Вони належать до заможної Північної Ліги і їм не дуже подобається жити в одній державі із злиденним Півднем. Натомість, опитування, проведене газетою "Ле Републіка", виявило, що в цілому 15% італійців, 10% тих, хто живе на Півдні, були би лише раді, якби пихата Північ відокремилася від Італії.

Ще жахливіші деталі з ясувала "Кор'єре делла сера": половина громадян заявила, що італійці не є єдиним народом. Як ілюстрацію корреспондент "Економіст" наводив зізнання свого знайомого у власній приналежності до флорентійців і відмові ідентифікувати себе з італійцями. 11% громадян цієї країни взагалі вважають, що об'єднання Італії було помилкою.

А от нещодавно нарешті продивився куплену ще восени на Львівському форум видавців «Історію Австрії» Карл Воцелка.

 І от що він твердить: «Якщо ми уважно розглянемо державну територію сучасної Австрії, неминуче прийдемо до висновку, що 84 тис. кв. км  теперішньої республіки складалися із різних територіальних одиниць.... ...Деякі території зробилися частиною країни в доволі пізній час.

Включно до пізнього середньовіччя залишалося відкритим питання, яка із областей може стати центром можливого обєднання…  

Девять федеральних земель теперішньої Австрії не являють собою одного цілого ані в історичному, ані в мовному, ані в культурному плані. В країні є баварські землі, алеманський Форарльберг та мовні меншини.

Згідно побудованому на мові та культурі визначенню нації більшість австрійців слід було би вважати німцями. 

В листопаді 1918 року було проголошено саме Німецьку Австрійську Республіку, яка мала стати частиною Німеччини, але не стала через пряму заборону такої дії, ухвалену на Версальській мирній конференції.

До Другої світової війни існували лише окремі передумови формування австрійським населенням особливої ідентичності. Громадяни альпійської республіки відчували себе німцями... Тільки після 1945 року на перше місце виснулося відмежовування від „цих німців” 

Ще в 1956 році лише 40% населення відчували себе окремою нацією, а 46% - німцями!

І хоча тепер до „австрійської нації” відносить себе  більшість громадян, не така вже й незначна меншість приблизно у чверть населення не зовсім в цьому впевнена, і це значить, що з поняттям „Австрія” і визначенням її ідентичності не все так просто...

Сильна прив’язаність до своєї землі залишається принаймні настільки суттєвою, наскільки центральна державна ідея. Навіть містер та міс Австрія в 2000 році відчували себе перш за все віденцями та тірольцями.

Із вступом Австрії до ЄС специфічна австрійська пропаганда все більше витісняється європейською. Австрієць, що ледве знайшов себе, починає само почуватися як європеєць».

І живуть же собі, не розпадаються, в цій ситуації, багато в чому подібній до української. Адже навіть саму назву «Австрія» можна перекласти як «східна україна» Німецької імперії. Буквально Österreich значить «східна держава». У IX столітті Австрія була крайньою східною територією в складі Франкської імперії. Карл Великий називав цю території Ostmark, тобто  східною прикордонною територію.  В Московському царстві такі території називали «українами».

Але чим ситуація відрізняється від нашої, так це тим, що після смерті біснуватого фюрера, німецьким політикам, на відміну від російських, перестали боліти давно втрачені «україни». Тому вони  більше не марять ані поверненням Ostmark, ані нижніх земель, тобто дуже споріднених німцям Нідерландів.   

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.