Закон про те, як „більше, краще, спритніше” вкрасти, і замести сліди

23 травня 2011, 17:34
Власник сторінки
Політик
0
1576

Очі бачать, руки роблять... Поки президент і його чиновники веселять народ заявами про нещадну боротьбу з корупцією,

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель». За дане рішення проголосувала 231 картка депутата. Тепер його має підписати президент.

Новацією закону стало приховування від громадськості проходження тендеру та його завершення.  Фактично суспільство позбавлено повної інформації про хід та ведення тендерної процедури. Крім того, без тендеру можна проводити закупівеллі «у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин». Якщо враховувати, що такі обставини при бажанні можна знайти постійно, це означає, що Уряд на власний розсуд буде вирішувати, коли і в яких обсягах цупити через без тендерні закупівлі народні гроші. Винайти привід для того, щоб назвати ситуацію „особливими економічними чи соціальними обставинами” легше легкого. Адже навіть правляча коаліція колись називалася антикризовою, в той час, коли ніякої кризи в країні не було.

Найголовніше ж, що Верховна Рада по суті легалізувала безтендерний розподіл 80% держзакупівель. Саме приблизно стільки закуповується у підприємств з державною власністю.

Тим часом, ЗМІ поки що користаються можливістю виявляти порушників тендерних процедур. Як пише газета „Дело”, "вдягаючи охоронців правопорядку, керівництво МВС виявляє крайню марнотратність до грошей платників податків".

Так, відповідно до даних Вісника держзакупівель, партія взуття обійшлася держбюджетові в 309 грн. за кожну пару.

"Дело" провело експеримент попросило назвати  вартість однієї пари за умови, що буде закуплена партія з 100 пар. На підприємстві підрахували: одна пара обійдеться в 252 грн. Тобто, на 57 грн. дешевше, ніж закупило МВС у переможця проведеного тендера. 

Також МВС купило понад 13 тисяч черевиків по 408 грн., хоча таке ж взуття на ринку навіть при малому опті (100 одиниць товару) можна знайти за ціною в 294 грн. за пару.

За комплект костюмів-дощовиків завгоспи МВС заплатили компанії по 339,5 грн., в той час як рядовому громадянинові куртка і штани співробітника ДАІ обійдуться дешевше на 90 грн.

Тепер рішенням парламентарів створюються ідеально тепличні умови для того, щоб розкрадати колосальні державні кошти, без загрози не те що покарання, але навіть оскарження тендерної процедури в разі її незаконності. Як обіцяв один кіногерой, „усе буде без шуму і пилу”.

У нинішніх умовах найкращою політикою держави стала б навпаки, максимальна відкритість державних закупівель, разом з їхнім радикальним скороченням. Бо чим менше закуплять, тим  менше вкрадуть.

Масшатаби клептоманіяї за державний кошт , можуть сміливо конкурувати з такими надприбутками від торгівлі людьми та наркотрафіком. Адже минулого року обсяг держзакупівель перевищив 335 мільярдів гривень, збільшившись у 2,2 рази в порівнянні з 2009 роком.

Кожна гривна розподілена в рамках держаних закупівель дає за висновками експертів щонайменше 30 копійок чистого неоподатковуваного прибутку тим хто "сидить" на розподілі. От і рахуйте ...

А ми потім дивуємось звідкіля в Україні  - одній з найбідніших країн Європи, ділерів Майбахів та Феррарі більше, аніж у Німеччині та Італії.    

І все це висмоктано з „бідної” держави Україна. Тому й бідна.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.