Звільніть СІЗО - місця ще знадобляться

07 червня 2011, 06:54
Власник сторінки
громадянин
0
1758

...

Громадянський рух «Спільна Справа» звернувся до голів депутатських фракцій Верховної Ради з вимогою про невідкладне внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України в частині використання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Про це повідомив координатор «Спільної Справи» Олександр Данилюк.

«Цей крок викликаний численними фактами незаконного тримання громадян у слідчих ізоляторах впродовж багатьох років та новітньою практикою використання СІЗО в якості політичних тюрем для громадських активістів, котрих обвинувачують у скоєнні дрібних злочинів, за які вони, навіть у випадку доведення їхньої вини, можуть бути лише оштрафовані», – зазначив О.Данилюк.

Він наголосив на необхідності приведення українського кримінального процесу у відповідність до рекомендацій Ради Європи та встановленні обмеження щодо підстав та граничного терміну утримання особи під вартою.

За словами О.Данилюка, пропонується застосовувати взяття під варту лише у справах, за якими передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад 5 років. По інших справах взяття під варту може застосовуватись лише у виключних випадках, серед яких: порушення режиму більш м`яких запобіжних заходів, наявність доказів підготовки нового злочину, достовірно встановлені факти впливу на учасників процесу.

«Крім того, пропонується обмежити термін тримання під вартою залежно від суспільної небезпеки вчиненого злочину і форми вини: злочинів середньої тяжкості – не більше трьох місяців, тяжких – не більше шести місяців, особливо тяжких – не більше дванадцяти місяців. При цьому суд може продовжити строк тримання під вартою підозрюваного, але не більше ніж на шість місяців і лише у справах про тяжкі та особливо тяжкі злочини», – пояснив О.Данилюк.

Він також зауважив, що законопроекти, спрямовані на реалізацію цих вимог, не потребують окремої розробки, оскільки відповідні положення містяться у вже зареєстрованих законопроектах народних депутатів Валерія Бондика (ПР), Володимира Стретовича (НУНС) та в урядовому законопроекті від 06.07.09.

О.Данилюк повідомив, що «Спільна Справа» розпочинає широку громадянську кампанію на підтримку своїх вимог з метою їх якнайшвидшого прийняття. У кампанії візьмуть участь громадські організації, правозахисники, численні родичі громадян, що безпідставно утримуються в слідчих ізоляторах. У межах кампанії буде організовано всеукраїнський збір підписів на підтримку вказаних вимог, проведено громадянські марші у Києві та пікетування Верховної Ради й Адміністрації Президента, а також судів та слідчих ізоляторів у столиці і в регіонах.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.