Місія Януковича. Реформи не вдалися. Що робити?

04 липня 2011, 18:44
Власник сторінки
Народний депутат, голова Підкомітету з протидії відмиванню брудних коштів. 2007-2012 - голова Комітету ВР з питань національно
0
2620

Україні вкрай необхідні реформи. Успіх Віктора Януковича стане загальним успіхом, його провал відчує вся країна.


Після кількох років хаосу та скандалів, глибокого економічного спаду місія Президента полягала в наведенні порядку у владі та здійсненні невідкладних перетворень.

Як Янукович підготувався до цієї місії?

Сьогодні ми бачимо, що на Банкову він прийшов із порожніми руками – без пакету продуманих рішень і стратегії реформ. І це не дивлячись на те, що до влади його привела найчисленніша і найбагатша партія. Їй були доступні будь-які експерти, вітчизняні і зарубіжні.

Маючи кредит довіри, за перших 100 днів Президент міг вирішити три завдання. Як переможець – виконати кілька ключових обіцянок, вселивши в людей упевненість. Як політик – запустити дві-три болючі реформи, що дадуть позитивний результат до наступних виборів. Як державний діяч – розпочати довгострокові реформи, які принесуть успіх через 5-10-15 років.

Зрозумілий і алгоритм дій.

1. Президент представляє Раді програму реформ – детально на рік і контурно на п’ять років. Реєструє пакет першочергових законопроектів.

2. Під завдання Президента Уряд вносить, а Рада приймає Програму економічного і соціального розвитку на 2010 рік.

3. На її основі приймається бюджет-2010.

Вийшло все навпаки. За 100 днів Янукович не вніс жодного законопроекту. У квітні приймають бюджет, у травні – Програму економічного і соціального розвитку, і лише в червні Президент обнародує Програму реформ. Рік втрачено...

А далі все як завжди. Реформ уже не чекають – їх бояться і відторгають.

У чому причини?

По-перше, провести за п’ять років 21 реформу не вдавалося навіть найуспішнішим реформаторам.

По-друге, Програму реформ писали одні (зовнішні консультанти), а виконувати наказано іншим, які не були в темі, – Кабміну. Конфлікт і саботаж гарантовані.

По-третє, розробники реформ далекі від реалій. Планували прийняти всі необхідні закони до липня 2010 року, але багато з них не прийняті й рік потому, деяких проектів не існує в природі.

По-четверте, в цілому, системна Програма реформ має серйозні прогалини.

Наприклад, реформа №1 – енергозбереження, але в програмі її не знайдете. На 100 сторінках програми немає слова «корупція», так само як і системних заходів з її викорінення. Які реформи при тотальній корупції?

По-п’яте, замахнувшись на масштабні і болючі реформи, Янукович не створив щось на кшталт Уряду народної довіри, запросивши до команди людей зі сторони. Він переслідує опозицію, наживаючи ворогів і сіючи тривогу за майбутнє у своїх рядах.

По-шосте, у Януковича явний дефіцит кадрів. Не тільки інтелектуалів-стратегів або ефективних менеджерів, але і комунікаторів, здатних роз’яснити суспільству суть пропонованих рішень. У ціні не професіоналізм і порядність, а лояльність і слухняність. Вселенською кузнею кадрів стала одна Донецька область, проте Україна набагато багатша на таланти…

По-сьоме, непродуманою і невчасною була задумка з адміністративною реформою.

Замість спрощення процедур, ліквідації надлишкових структур і підвищення ефективності управління вона мінімум на півроку привнесла хаос у виконавчу вертикаль. У міністерствах по два комплекти начальників, одні ліквідовують старе, інші будують нове. Місяцями ділили функції і затверджували чисельність, потім – розробка оргштатних структур, конкурси на посади, звільнення, призначення, переїзди…

Підсумок? Вдалася лише одна реформа – концентрація влади. Тепер вона в одних руках.

Втрачено найсприятливіший період для старту перетворень – коли Януковича підтримували 49% виборців, а чиновники притихли й чекали команди.

За рік рейтинг Президента впав до 23%, показати людям нічого, а невдоволеність росте – тут не до реформ. Україна втрачає темп і шанс.

Тепер місія Януковича бачиться інакше.

1. Максимально швидко завершити переговори з Євросоюзом про асоціацію і Зону вільної торгівлі – це прискорить і внутрішні реформи.

2. Провести одну, головну реформу – енергозбереження. Зменшити споживання енергії до норм Європи, і тоді нам вистачить газу власного видобутку.

Українська продукція стане конкурентоздатною, а сама Україна отримає справжню незалежність.

журнал FORBES, липень 2011 р.


Більше інформації на www.grytsenko.com.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.