Банки вимагають інформацію про політичну діяльність клієнтів

20 липня 2011, 16:50
Власник сторінки
громадянин
0
4416

Очевидно, справа нардепа-регіонала Олени Бондаренко, яка збирає інформацію про політичні симпатії журналістів та власників ЗМІ, знайшла вдячного послідовника...


Цього тижня десятки тисяч клієнтів СЕБ банку отримали поштою надзвичайно цікавий опитник.

В ньому, посилаючись на ст. 64 Закону України "Про банки та банківську діяльність" та ст. 9 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації(відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму" вимагають надати інформацію про політичну діяльність клієнта,  членів родини, близьких родичів та ділових партнерів. У випадку відмови надати цю інформацію до 1 серпня банк погрожує припинити обслуговування рахунків.

Збір такої інформації є незаконним та є проявом бажання встановити тотальний контроль за політичною діяльністю громадян.

Громадянський рух "Спільна Справа" терміново з'ясовує, чи отримали аналогічні опитники клієнти інших банків, та просить громадян повідомляти про всі подібні випадки до штабу:
 

П.М. Оператор інформаційного центру банку Катерина Сівкович прокоментувала цю ситуацію Kyiv Post  «Требования по обязательному заполнению таких анкет выдвинул Национальный банк Украины и господин [Сергей] Арбузов соответственно. Такой финансовый мониторинг полностью соответствует законодательству Украины».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.