Янукович легалізував тендерну корупцію всупереч забороні ЄС

28 липня 2011, 14:37
Власник сторінки
громадянин
0
7560

Зміни до ЗУ "Про здійснення державних закупівель", підписані сьогодні Януковичем, фактично легалізували корупцію в цій сфері.

Дозвіл змінювати ціну договору та інші істотні умови(збільшення терміну дій договору та виконання його зобов'язань) після проведення тендеру та визначення його переможця повністю нівелює саму тендерну процедуру, адже дозволяє укласти з переможцем абсолютно інший договір без будь-якого конкурсу.
 
Крім того, суттєво обмежений громадський контроль за державними закупівлями, шляхом зменшення кількості документації, яка повинна оприлюднюватися в обов'язковому порядку. Зокрема документацію конкурсних торгів, а також протоколи розкриття конкурсної документації. 

Суттєва кількість підприємств, які контролюються державою, взагалі виключені з переліку, які підпадають під дію закону.

При цьому були знехтувані вимоги Європейського Союзу, який у відповідь на попередні спроби прийняття даних змін весною цього року офіційно заявив про оцінку їх як корупційних та повідомив Україну про припинення бюджетної допомоги органам державної влади.

Все це свідчить про те, що заяви Януковича про боротьбу з корупцією не більше, ніж спроби відвести очі від своїх справжніх намірів - безкарно грабувати країну. Янукович не може боротись з корупцією по одній простій причині: він її очолює.
 
В цих змінах є лише один позитивний момент. Легалізація відвертого розкрадання бюджету свідчить про усвідомлення корупціонерами того, що досить скоро за це доведеться відповідати.

В цьому контексті є надія на те, що новий Кримінально-процесуальний кодекс, який розробляється Міністерством юстиції, буде містити максимальну кількість ліберальних норм. 

Адже писатимуть вони його для себе.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.