А не пішли б Ви у Ірландію?

02 серпня 2011, 14:43
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
3556

Під одним із моїх блогів з'явився вельми цікавий коментар до мовної ситуації в Україні . Чи чекає на українську доля кельтської?

"Я СІМ РОКІВ ПРОЖИВ В ІРЛАНДІЇ І НА ВЛАСНІ ОЧІ ПОБАЧИВ ДО ЧОГО МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДВОМОВНІСТЬ. В ДЕРЖАВІ ІРЛАНДІЯ,пригнобленій у свій час Великою Британією, і хотіли б заговорити рідною мовою повноцінно ,але втрачено декілька попередніх поколінь -носіїв кельтської(ірландської) мови,Телебачення англо-американське по мові і по духу.йде свого роду інформаційний тиск глобалізації на "слабкі" мови і культури. Із чотирьох державних каналів тільки один транслюється ірландською мовою,щоправда є ще спортивний канал SETANTA-спорт,що наполовину теж транслюється ірландською мовою.За часів панування англійців взагалі на пабах були надписи: " Irish & dogs are prohibited ". Думаю перекладати з англійської не треба.Уряд країни приймає титанічні зусилля по відновленню і впровадженню ірландської мови у суспільство.Будуються школи з рідною мовою викладання,друкуються підручники ,але скільки часу втрачено. Ви навіть можете автоматично отримати громадянство Ірландії(члена євросоюзу) тільки здавши екзамен з ірландської мови та історії,не проживши там і року.
Тому коли мені закидають тут ,в УКРАЇНІ, тезу про другу державну мову, я їх одразу "одсилаю" в Ірландію ."повчитися" як не треба робити,тобто вводити державну двомовність., Дитина повинна спочатку ,хоча б до п"яти років, опанувати свою рідну мову ,а вже потім можна вивчати їх безліч за такої потреби. Російська мова в свій час насаджувалася нам із-зовні ,тому ми і стали яничарами у своїй власній країні.Більшість "наших" олігархів виросла на росопопсовій культурі і бізнес спілкуванні ,тому вони по інерції і продовжують її сюди в Україну пхати",

Написав мені Valerian Grabovski

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.