Державний борг виплачують за рахунок пенсіонерів та бюджетників

03 жовтня 2011, 12:50
Власник сторінки
громадянин
0
1246

У відповідь на оптимістичні заяви першого віце-прем'єра Клюєва щодо відсутності підстав для дефолту мушу відзначити наступне:


Провал низки останніх аукціонів з продажу ОВДП не дозволив уряду залучити в такий спосіб фінансові ресурси, необхідні для погашення та обслуговування наявного внутрішнього боргу. Блокування Держказначейством казначейських рахунків, яке відбувалось з 23 вересня і ймовірно триває досі, вказує на те, що Мінфін розраховується за внутрішнім боргом виключно з доходів державного бюджету. Враховуючи той факт, що дефіцит Пенсійного фонду, який сьогодні є розпорядником всіх соціальних виплат, також перекривається за рахунок Державного бюджету, це може призвести до неможливості уряду вчасно та в повному обсязі виконувати свої соціальні зобов'язання.  
Такий підхід, крім того, свідчить про неможливість додаткової емісії національної валюти, у зв'язку з вичерпанням ліміту на друк гривні, встановлений МВФ, та про дефіцит високоліквідних активів в структурі золотовалютного резрву України, про що неодноразово заявляли експерти та українські політики, в тому числі представники Партії регіонів.
Зокрема, мова йде про інформацію, щодо того, що значна частина золотовалютних резервів України(близько 21 млрд. дол.) на сьогоднішній день зберігається в неліквідних цінних паперах американських інвестиційних банків(Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Goldman Sachs і Morgan Stanley) та іпотечних агенцій(Fannie Mae і Freddie Mac), які стали жертвами фінансової кризи 2009-2010 років.
Крім того, йдеться про долю іноземної валюти(близько 15,2 млрд. дол.), розміщеної у  вигляді депозитів на рахунках іноземних комерційних банків. ВЦСПД нагадує, що, відповідно до інформації, яка була поширена народним депутатом від Партії регіонів Григорієм Смітюхом у відкритому зверненні до СБУ, є підстави вважати, що значна частина іноземної валюти також була розміщена на депозитах американського банку-банкрута Lehman Brothers. 
Про невідповідність реального розміру золотовалютних резервів заявленому свідчить також надмірна залежність України від зовнішніх запозичень, зокрема від кредитів МВФ, на що вказують останні заяви віце-прем'єр-міністра Сергія Тигіпка.
Впродовж серпня-вересня 2011 року Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності кілька разів звертався до НБУ з публічним запитом щодо оприлюднення детальної структури золотовалютних резервів, проте НБУ залишило ці запити без уваги.
ВЦСПД наголошує, що приховування та спекулювання цією інформацією може мати вкрай негативні наслідки для стабільності національної валюти, а відтак економіки України та добробуту громадян. 
Крім того, відсутність суспільного контролю за використанням золотовалютних резервів держави створює можливість для безкарних зловживань з боку вищого керівництва держави, які неодноразово відбувались в цій сфері.  
В цьому контексті не зайвим було б нагадати також ризиковане розміщення НБУ майже всього державного резерву у маловідомому кіпрському банку в 1997 р., коли на ці кошти було придбано українські ОВДП з прибутковістю близько 60% річних. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.