Хіба ревуть воли, або Реальний фінансовий стан держави

05 жовтня 2011, 14:40
Власник сторінки
громадянин
0
3125

Розміщення Мінфіном на дебютних аукціонах, які відбулися вчора увечері, облігацій внутрішньої державної позики з валютної прив’язкою на суму 861 млн.грн. є за всіма ознаками лише імітацією

 попиту на вітчизняні ОВДП з метою підвищення їх ліквідності.

Незважаючи на те, що відбувся наче б то перший вдалий аукціон після п’яти провальних  підряд, Мінфіну вдалось взяти в борг значну суму, а наближення дефолту зупинене  – оптимізму це не додає. Існує кілька моментів, які заважають нам радіти разом з панами Ярошенком та Арбузовим. Зокрема, бентежить ціла низка прикрих фактів. Так, вчора о 16.00 НБУ повідомив, що викупив у неназваних банків гривневих ОВДП на 1 млрд.грн. А вже о 18.30 знову ж таки невідомі банки на 861 млн. грн. купують у Мінфіну вже валюті облігації. Інтуїція та досвід підказують, що в першому та другому випадках мова йде про одні й ті ж банки, очевидно, державні, які взяли участь в цій «каруселі». Мета всієї авантюри – штучно стимулювати попит на вітчизняні ОВДП, ліквідність яких в останні місяці дорівнює нулю.

«Вільними» ресурсами у необхідних обсягах НБУ не володів, тому не виключено також, що кошти для здійснення операції були отримані за рахунок додаткової емісії. На те, що відбулася саме імітація попиту на ОВДП,  вказує, в першу чергу, відсутність будь-яких економічних передумов для зростання їх ліквідності.

28 вересня Україна опинилась у стані технічного дефолту, оскільки Мінфін не зміг вчасно здійснити виплати по ОВДП в обсязі 5,3 млрд.грн. Фінансове відомство досі не визнає цього факту і всіляко приховує обставини розрахунків, які за нашими даними досі не завершились. Перший віце-прем’єр Клюєв робить заяву, що не може бути й мови про дефолт, оскільки на казначейських рахунках зосереджено 20 млрд.грн. та 3 млрд.дол. Але вже наступного дня Держказначейство офіційно повідомляє, що насправді має на рахунках лише 6 млрд.грн. З 23 вересня припинено рух по всіх казначейських рахунках, з усіх регіонів надходять повідомлення про затримки з виплатами пенсій, лікарняних, стипендій, зарплат бюджетникам. Ситуація виглядає цілком катастрофічною.

Найсвіжішим прикладом, є ситуація в Сумах, де затримані зарплати вчителям та допомога по безробіттю, а також повідомлення з Донецька про те, що Держказначейство не проводить платежі бюджетним організаціям, у зв’язку з чим Донецька міськрада має намір звертатися до суду з позовом на це відомство.

При цьому обсяг золотовалютних резервів за вересень скоротився на понад 3 млрд.дол. Про яке зростання попиту на ОВДП можна говорити на цьому тлі, та про які запозичення? Мінфін та Нацбанк своїми оборудками та приховуванням інформації про реальний стан справ лише прискорюють кризові явища і поглиблюють недовіру кредиторів та інвесторів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.