Хто відповість за вкрадені гроші у Клініки майбутнього, ПЕТ-центру та Охматдиту

10 листопада 2011, 12:22
Власник сторінки
Член Бюджетного комитета
0
2674

Наприкінці минулого року прем’єр-міністр Микола Азаров зробив гучну заяву: маленьких пацієнтів буде приймати нова лікарня, збудована за європейськими стандартами!

На місці занедбаних корпусів  НДСЛ «Охматдит» повинні були зрости 8-м поверхів, на яких розмістяться 30-ть педіатричних відділень. Це повинен був бути дитячий онкогематологічний центр, в тому числі HLA лабораторія, що мала займатися пошуком донорів кісткового мозку. Десяток найсучасніших, найпотужніших відділень: ортопедії, травматології, торакальної, абдомінальної хірургії. Обіцяний термін здачі – 30 квітня 2012 року. Завдання було просте: «Охматдит» повинен був бути зданий рівно за рік. Проте нової лікарні для маленьких пацієнтів і досі немає.

До здачі проекту залишилося всього 8 місяців, але будівництво і досі не розпочалося, навіть не знесені старі корпуси. При цьому медичне завдання на будівництво нової лікарні затверджено МОЗ ще у березні. Фінансування з держбюджету теж виділено, але за півроку немає жодних зрушень.

Насправді про обіцянки збудувати клініку чиновники не забули.

Від початку  замовником будівництва уряд призначив саму НДСЛ «Охматдит». Лікарня провела тендер на виконання будівельних робіт, який виграла Українська державна корпорація «Укрмонтажспецбуд» – підприємство, що має не один вдало реалізований проект в Україні і за її межами. Та поки велися проектні роботи, уряд прийняв нове неочікуване рішення:  змінити розпорядника цільових коштів з Міністерства охорони здоров’я на Національне агентство з підготовки до Євро -2012! І відмінив результати тендеру.  Відтепер будівництвом медичного об’єкту  керує установа, що організовує  футбольний чемпіонат. А в кулуарах можна почути:  МОЗ та сам НДСЛ «Охматдит» фактично усунені від реалізації проекту! 

Чому уряд призначує розпорядником цільових коштів не МОЗ, що є профільним міністерством, а Національне агентство з підготовки до Євро -2012? Як установа, що будує стадіони, може якісно реалізувати складний медичний проект? Ці питання поки лишаються без відповіді.

Така ситуація  нагадує історію відкриття Центру ядерної медицини, начутий ПЕТ-центр при Київській міській онкологічній лікарні, головне завдання цієї унікальної для України установи – рання діагностика раку, що підвищує шанси на одужання.

Та від початку об’єкт загруз у скандалах і метушні з кримінальним підтекстом.  За оцінками експертів, грошей виділили вдвічі більше необхідного, але і їх постійно бракувало. Роботи та закупку обладнання замовник без тендеру  віддав на єдиного виконавця. Тим часом дороге медичне устаткування декілька років чекало своєї долі в коробках під навісом лікарні. Допоки не скінчився строк гарантійного обслуговування.

Українці чекали відкриття центру з 2007 року. Чиновники тим часом - блефували:   тричі урочисто відкривали лікарню, двічі – за участю самого Миколи Яновича.

Наразі реалії центру – це красиві стіни з коштовним залізом, що не працює. А реалії країни – півтора мільйона чоловік із смертельним діагнозом, що поставлений на останніх стадіях.

Парадокс замикається у іншому: скандальні закупки для Центру ядерної медицини здійснювало Комунальне підприємство «Інженерний центр», яке на той час очолювала Ольга Махньова.

А замовником будівництва дитячої клініки наразі виступає одна із структур Національного агентства з підготовки Євро 2012 – ДП «Інфраструктурні проекти». На посаді першого заступника директора працює… та сама Ольга Махньова.

Достовірно одне – хто б не взявся будувати клініку, здати її в обіцяні прем’єром  строки не вдасться. Це підтверджує і Національне агентство з підготовки Євро 2012: «Орієнтовна здача об’єкту в експлуатацію – 2013 рік». Скільки разів ці строки будуть переноситися можна лише здогадуватися. «Охматдит» має всі шанси повторити долю ПЕТ-центру. 

І поки чиновники та підприємці вибудовують сумнівні схеми, тисячі хворих дітлахів втрачають дорогоцінний час. Скільки маленьких життів готова принести Україна в жертву корупції? Відповідь –  на совісті держави. Втім хочеться вірити, що прем'єр не лишиться осторонь і вирішить цю заплутану історію на користь… дітей.

Я, як народний депутат України, зареєстрував проект постанови «Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів зникнення благодійних коштів на будівництво "Дитячої лікарні майбутнього" та інших порушень Конституції і законів України Президентом України Ющенком В.А.

У разі прийняття цієї постанови ми зможемо отримати відповіді на багато питань, пов’язаних з будівництвом дитячої лікарні та «благодійною» діяльністю Фонду «Дитяча лікарня майбутнього». Можливо, потрібно зареєструвати не одну постанову про створення комісії, а ще кілька?..

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.