Чому Янукович приховує директиви Бойку на переговори по газу?

17 листопада 2011, 07:20
Власник сторінки
Народний депутат, голова Підкомітету з протидії відмиванню брудних коштів. 2007-2012 - голова Комітету ВР з питань національно
0
2465

Уряд Януковича обіцяє вже ближчим часом прорив у відносинах з Росією і головне – дешевий газ для України.

Знаємо, що «дешевий» російський газ обходиться Україні надто дорого.

Тричі пересвідчувалися в тому лише за останні п’ять років.

Згадаймо січень 2006-го, січень 2009-го і квітень 2010-го…

А судовий процес над Тимошенко був про що? Про директиви по газу.

Тепер два питання:

(1) хто цього разу – Уряд Януковича, чи сам Янукович як Президент, видав міністру Бойку директиви на переговори з Росією по газу?

(2) який зміст виданих Бойку директив, точніше – якими саме інтересами (майном) України Янукович дозволив поступитися на переговорах, аби Росія зменшила ціну на газ?

Ці два питання я поставив 31 жовтня ц.р. на засіданні Погоджувальної ради.

Запропонував спікеру Литвину письмово звернутися, від імені Верховної Ради, до Президента і прем’єра, аби вони невідкладно надали керівництву ВР і профільних комітетів тексти (копії) виданих Бойку директив.

Пройшло два тижні – мовчок.

На наступній Погоджувальній раді, 14 листопада, повторно вимагаю тексту директив Януковича, оскільки вже поширюються повідомлення про здачу Росії нашої стратегічної магістралі, інших об’єктів енергетики, і думаю – небезпідставно.

Відповідь Литвина: на мою пропозицію, він одразу направив листи Президентові і прем’єру щодо директив Бойку. З огляду на конфіденційний характер цих документів, вони мали би надійти через секретний відділ ВР, щоб керівники ВР і профільних комітетів (вони мають допуск до державної таємниці) могли з ними ознайомитися. Але – за два тижні ні Янукович, ні Азаров ніяких директив не передали?!

Представник Президента у ВР Мірошниченко і представник Уряду Клюєв ніяких пояснень до відповіді Литвина не додали…

Чому Янукович приховує від законодавчого органу зміст директив, виданих Бойку на переговори у Москві?

Моя версія така.

Перше – ніяких директив Бойку, сформульованих за конкретними переговорними позиціями, оформлених документально, обговорених і прийнятих на засіданні Уряду Януковича, не існує в природі. Члени Уряду, крім одного-двох, не мають жодного уявлення про зміст переговорів з РФ.

Друге – якісь директиви загального характеру за підписом Януковича Бойко, можливо, і отримав, але зміст цього документу (якщо він існує) дуже далекий від того, що насправді зараз вирішують у Москві.

Третє – переговори по газу патронує і контролює особисто Янукович, і лише вони удвох з Бойком знають, які конкретно інтереси (майно) Україна здасть Росії в обмін на «дешевий» газ.

Четверте – документальне оформлення «директив» на переговори по газу буде здійснено …після завершення переговорів. Заднім числом. Причому лише в тій частині, яка може бути публічною.

П’яте – не публічні, так звані сейфові угоди, які не фіксуються ні в директивах, ні в протоколах переговорів – вони залишаться у сейфах.

Як це було й дотепер.

З такими ж, як і раніше, наслідками: негативними для України і позитивно-прибутковими – для тих, хто від імені України «вирішує питання» по газу в Москві.

Що робити?

На це питання я відповів півроку тому, у публікації «Російський газ Україні не потрібен – потрібен протигаз».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.