Ядерні ракетні шахти продають приватним особам

30 листопада 2011, 08:02
Власник сторінки
громадянин
0
3730

Шахтно-пускові установки, які загрожують Україні екологічною катастрофою, знову в центрі скандалу.

Покинуті військовими на початку 2000-х рр. ракетні шахтно-пускові установки (РШПУ) в Первомайському та Кривоозерському районах Миколаївської області, які неодноразово опинялися в центрі уваги громадськості та ЗМІ через їх незаконний та небезпечний демонтаж, належать приватним особам на підставі договорів купівлі-продажу, де фігурують як «підземні вертикальні циліндричні залізобетонні конструкції діаметром близько 9 метрів».

Такі скандальні подробиці корупційних оборудок місцевої влади стали відомі представникам ініціативної групи мешканців Миколаївщини, які тривалий час борються з мародерським демонтажем РШПУ, що становить надзвичайну загрозу життю та здоров’ю людей, здатен нанести непоправної шкоди навколишньому середовищу.

У розпорядження Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності надійшли документи, які розкривають низку корупційно-кримінальних схем із заволодіння шахтами з метою їх подальшого демонтажу та продажу на металобрухт і вторинні будматеріали.

Це, зокрема, договір купівлі-продажу, згідно з яким т.зв. «підземна вертикальна циліндрична залізобетонна конструкція» на околиці села Кам’яна Балка Первомайського р-ну, що насправді є покинутою РШПУ, 06.09.2011 перейшла у власність мешканця Кіровоградської області за символічну суму в розмірі 988 грн. Продавцем при цьому виступив громадянин, що є мешканцем тієї ж області і набув права власності на обєкт лише на день раніше, 05.09.2011.

Очевидним є формування ланцюга підставних осіб, які не мають жодного відношення до подальшої долі шахти. Представниками ВЦСПД наразі встановлюється, незаконні рішення яких органів влади зробили РШПУ об’єктом купівлі-продажу.

Існують також висновки експертиз державних установ, відповідно до яких вартість шахт, що навіть у вигляді брухту коштують десятки мільйонів гривень, знижувалась до мізеру, змінювалась технічна назва, що не відображала справжнього призначення та походження об’єктів.

У травні-червні 2011 р. телебачення та преса широко висвітлювали ситуацію на Миколаївщині, де пограбунок ракетних шахт досяг колосальних розмірів. Незаконні роботи з використанням важкої техніки велися відразу на одинадцяти об’єктах.

Тоді завдяки активному втручанню ЗМІ та пікетуванню громадянами Адміністрації Президента і Генпрокуратури демонтаж вдалося призупинити. Однак вже у серпні стали надходити повідомлення, що групи мародерів знову орудують на кількох об’єктах, ніякої державної охорони шахт не здійснюється, а місцева міліція, податкова та прокуратура розпочали прямі репресії проти активістів, які озвучили проблему на загальнонаціональному рівні.

Громадяни впевнені, що злочинний демонтаж РШПУ відбувається за відома та під прикриттям губернатора Миколаївщини Миколи Круглова, обласних правоохоронних органів, для яких він є частиною спільного кримінального бізнесу.

ВЦСПД встановлено, що сума від продажу компонентів однієї ракетної «точки», яка містить близько тисячі тон металу (спецсталей, нержавіючої сталі, алюмінію, бронзи, спецчавуну, титану тощо), а також продажу інших елементів конструкції – наближається до 25 млн.грн.

Нагадаємо, що влітку 2000 р. територія Первомайського та Кривоозерського районів вже оголошувалась зоною екологічного лиха, після того як понад 500 осіб постраждали внаслідок отруєння токсичними речовинами, що, за даними слідства, могли бути компонентами надтоксичного ракетного пального – гептилу. Тоді в епіцентрі лиха опинилося село Болеславчик Первомайського району, на околиці якого «мисливці за металом» розрили військовий могильник, що існував там з 1977 р. та ніким не охоронявся.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.