Поворотний момент для Європи

14 грудня 2011, 13:14
Власник сторінки
Дипломат (1997-11 рр.), експерт з європейської інтеграції, міжнародного та європейського права, директор Координаційного бюро єв
0
840

Поворотний момент для Європи

 

Рішення, прийняті Європейськими главами держав і урядів 9 грудня, включають багато позитивних нововведеннь, які показують справжню рішучість подолати кризу сумнівів і непокори.

Тепер у нас є спосіб управління євро. Існують суворі правила, щоб національні бюджети змогли відновити баланс і скоротити державні борги. Тепер вони повинні бути включені в національні конституції, і якщо вони порушуватимуться, то будуть застосовуватися санкції.

Основні рішення, що стосуються економічної політики будуть обговорюватися і координуватися по всій Європі. Започатковані механізми щодо надзвичайних ситуацій, а відповідальність за їх впровадження покладена на Європейський центральний банк.

Найближчим часом вони стануть офіційними згідно з договором, але вони вступають в силу негайно. Цей важливий крок вперед підтримується всіма державами-членами, за винятком Великобританії, яка в своїй ностальгії за "невтручанням" - демонструючи надзвичайно короткозоре бачення, інтереси моменту і очевидну помилку - висить на фінансовій моделі, що призвела до кризи, яку континентальна Європа і навіть США намагаються врегулювати.

Вперше за довгий час всі європейські інституції і влади працювали разом, і кожен буде грати повноцінну роль у швидкій реалізації цих рішень.

Для тих, хто занепокоєний у зв’язку з цими нововведеннями, на які ми були змушені піти через обставини, ми можемо сказати, що цей винятковий рівень солідарності є вираженням політичної відданості перервати спіраль сумнівів, нерішучості і поділу. Дух співробітництва переміг, і це було обов'язковою умовою.

Політики були рішучими, і це було дуже важливо. Гігантський крок вперед тепер став можливим по відношенню до фінансового та бюджетного союзу. Для цього буде потрібно довгострокове бачення, яке повинно бути сприйнятим громадськістю.

Для тих, хто занепокоєний у зв’язку з жорсткою економією в Європі, ми повинні нагадати, що не буде зростання без наведення порядку у державних фінансах. Звичайно, ЄС повинен тепер взятися за роботу з такою ж енергією та скоординованістю з тим, щоб зміцнити і розвинути промислове виробництво, свій експорт та конкурентоздатність. Надано всі необхідні засоби, разом з інституціями і процедурами, які слід використовувати для цієї мети.

 Але ми повинні визнати, що держави - члени продемонстрували своє лідерство, починаючи з Німеччини і Франції, які висунули прийнятні для всіх пропозиції разом з відповідями, які адаптовані до кризи. Їхня рішучість не приймати ні від кого вето, в той же час продовжуючи європейську інтеграцію, є правильним способом дій. Це успішно стане частиною європейського права. В цей поворотний момент, Європа заслуговує довіри.

 

Jean-Dominique Giuliani, Голова Правління Фонду Роберта Шумана, www.jd-giuliani.eu

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.