Я звернувся до Азарова, щоб той дав доручення перевірити ЄДАПС та ПК Україна

14 грудня 2011, 14:55
Власник сторінки
Член Бюджетного комитета
0
1053

Я звернувся із зверненням до Прем’єр-міністра з приводу ситуації, що склалася у сфері виготовлення паспортів та персоналізації даних, оскільки ситуація набирає обертів і потрібно ставити крапку.

Мова йде про те, що перевірки Головного Контрольно-ревізійного управління України засвідчили фактичну монополізацію концерном «ЄДАПС» сфери виготовлення бланків документів, у яких застосовуються голографічні захисні елементи. Це призвело до дорожчання вартості бланків документів, включених до переліку документів, які підлягають захисту голографічними елементами та до використання голографічних захисних елементів на документах, які цього захисту не потребують.

Вказані витрати лягають додатковим тягарем на Державний бюджет.

Крім того, Рахункова палата України встановила, що укладені МВС України додаткові угоди до Генерального контракту на створення ДІС не відповідали вимогам Технічного проекту на створення системи, внаслідок чого конструкція ДІС постійно змінювалася, що давало змогу головному розпоряднику довільно перерозподіляти виділені на ці цілі бюджетні кошти, не дотримуючись вимог проектної документації та Генерального контракту. В результаті, з посиланням на Генеральний контракт протягом 2008 року та І півріччя 2009 року на централізоване виготовлення та поставку паспортів громадянина України для виїзду за кордон за рахунок бюджетних коштів, виділених на створення ДІС, було спрямовано понад 79 млн.грн., у той час, як умовами Генерального контракту придбання паспортів взагалі не передбачалося. Із придбаного МВС України протягом 2004-2008 років та І півріччя 2009 року обладнання та програмного забезпечення для облаштування державного підприємства «Державний центр персоналізації документів» загальною вартістю понад 96 млн.грн., 72% на суму 69,2 млн.грн. не відповідало переліку, визначеному Технічним проектом. При цьому, закуплене за бюджетні кошти обладнання вартістю 96 млн.грн., яке є власністю держави, не рахувалося у бухгалтерському обліку МВС, внаслідок чого створено умови для зміни власника, а отже, втрати державою права власності на дороге, ліквідне обладнання.

Антимонопольний комітет на мої депутатські звернення щодо обґрунтованості цін на бланки паспортів громадян України для виїзду за кордон повідомляв, що Консорціум ЄДАПС та ДП Державний центр персоналізації документів відмовили Антимонопольному комітету України у наданні інформації.    

Враховуючи викладене, а також той факт, що численні перевірки контролюючих органів засвідчили про те, що існуюча на сьогодні система виготовлення паспортів громадян України для виїзду за кордон та бланків документів, в яких застосовуються голографічні захисні елементи за посередництва консорціуму ЄДАПС призводить до неефективного та економічно не обґрунтованого витрачання коштів Державного бюджету прошу Вас, шановний Миколо Яновичу, вирішити питання щодо:

1) проведення ретельної перевірки законності функціонування Консорціуму ЄДАПС в сфері виготовлення паспортів громадян України для виїзду за кордон та бланків документів та необхідності проведення компетентними органами розрахунку шкоди, завданої державі внаслідок причетності консорціуму до вказаної сфери;

2) надання доручення Міністерству внутрішніх справ України з приводу проведення перевірки на встановлення ознак корупції в діях посадових осіб Міністерства, які підписували Генеральний контракт з Консорціумом ЄДАПС;

3) направлення звернення до Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України стосовно проведення перевірки на встановлення ознак змови (корупції) у діях керівництва Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «України» при взаємодії з групою ЄДАПС. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.