Колесников лобіює бізнес Коломойського?

22 грудня 2011, 08:27
Власник сторінки
громадянин
0
3533

Квиток з Києва в Харків українськими авіакомпаніями коштує 200 євро в один кінець. Для порівняння: Wizzair пропонує подорожі до Лондона від 700 грн, а British Airways продасть квиток за 120 Євро.




В усьому світі бюджетні авіаперевізники забезпечують левову долю пасажирських перевезень, проте в Україні досі не вдалось впевнено закріпитись жодному лоукостеру. За останні два роки з України вийшла низка бюджетних авіакомпаній, а Wizzair, єдиний який залишився, суттєво скоротив свої рейси. Що ж стоїть на заваді їхньому заходженню в Україну, намагались з'ясувати експерти під час круглого столу, організованого Всеукраїнським центром сприяння підприємницькій діяльності.

В результаті обговорення учасники прийшли до висновку, що на ринку фактично склалася дуополія, яка складається із альянсу авіакомпаній «Аеросвіт», "Дніпроавіа", "Роза вітрів" та "Донбасаеро", а також із компанії Міжнаодні авіалінії України." Згідно з офіційними даними, разом вони контролюють близько 80% ринку. Днями вони підписали між собою код-шерінгову угоду, якою остаточно поставили хрест на конкуренції в цій сфері.

"Аеросвіт", "Дніпроавіа" і "Донбасаеро" належать одному з найзаможнійших українських бізнесменів Ігорю Коломойському – на них припадає 48,5% частка ринку.
Експерти вважають, що "Розу вітрів" також контролює Коломойський, який сам заперечує цей факт. Офіційно власниками компанії є кіпрські офшори, дві київські та одна дніпропетровська компанія.
Якщо допустити, що експерти праві, то, володіючи чотирма авіакомпаніями, Коломойський має контроль над 60% ринку.

Проте представники Антимонопольного комітету заперечили факт наявності картельної змови, зазначивши, що домінуючу позицію вищезазначеним компаніям допомагає займати протекціоністська політика Міністерства інфраструктури та розвитку, яка й не дозволяє вийти на український ринок конкурентам. Така політики Міністерства інфраструктури є прямо протилежною публічній позиції його очільника, Бориса Колесникова, який заявляє про залучення бюджетних авіаліній, як один з приіорітетів своєї роботи.

В той же час, варто згадати, що період згортання роботи лоукостерів в Україні розпочався в грудні 2009-го року, коли компанія "Укртатнафта"(яку контролює Ігор Коломойський) відмовилась заправляти літаки компанії "Wizzair" в "знак протесту" проти неналежного ставлення авіаперевізника до український пасажирів, яке нібито мало місце в аеропорті Лютон(Лондон). В подальшому чутки про інцидент в Лютоні не підтвердились, а "Wizzair" звинуватив в їх поширенні "Укртатнафту".

Підводячи підсумок дискусії можна сказати що протекціоністська політика уряду захищає монополізований ринок пасажирських авіаперевезень.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.