США звинуватили в "новому Чорнобилі"(ФОТO)

27 грудня 2011, 06:53
Власник сторінки
громадянин
0
1633

Свою акцію представники партнерства назвали «чорнобильським» вертепом.

Активісти екологічного партнерства «Зелена хвиля» провели у Києві  під стінами посольства США акцію протесту проти пасивної позиції Сполучених Штатів у ситуації з небезпечним демонтажем ракетних шахтно-пускових установок у Миколаївській області, який, на думку активістів, «загрожує екологічною катастрофою в Україні» і може стати «новим Чорнобилем».

Свою акцію представники партнерства назвали «чорнобильським» вертепом. Учасники заходу були вдягнуті у респіратори, спеціальні захисні костюми, відомі як ОЗК, тримали вертепну зірку зі знаком радіації, гасла англійською мовою, фото розритих ракетних шахт. По закінченні акції було передано листа послові США в Україні Джону Теффту.

Автори листа зазначають, що занепокоєні ситуацією, що склалася в Україні у зв’язку «з безладним та небезпечним демонтажем залишків ракетних шахтно-пускових установок, які залишились на території Первомайського та Кривоозерського районів Миколаївської області після виведення з України стратегічної ядерної зброї».

«Вказана територія у 2000 р. вже оголошувалась зоною екологічного лиха, після того як близько тисячі її мешканців отримали важке отруєння компонентами токсичного ракетного пального гептилу. Це трапилося внаслідок мародерського демонтажу ракетних шахт особами, що полювали на цінні метали», – йдеться у зверненні.

Від посла США вимагають «невідкладно втрутитися в ситуацію», оскільки автори листа переконані, що «події у  Миколаївській області є не лише наслідком вітчизняною корупції, а й результатом неналежного виконання США своїх зобов’язань в рамках тристоронньої угоди між Україною, США та Росією про виведення з України стратегічних ядерних озброєнь».«Технічний нагляд та фінансування виконання цієї угоди брала на себе американська сторона, але контроль з боку США за демонтажем шахт був припинений як тільки ядерні боєголовки покинули територію України. Відтак, належної демілітаризації, демонтажу та рекультивації об’єктів проведено не було», – зазначають активісти.

Вони також вимагають від Дж.Теффта поінформувати про ситуацію «відповідні відомства Сполучених Штатів та підняти питання перед урядом та Президентом України, які повинні дати відповідь на запитання: Чому трапилося так, що населення України перебуває в небезпеці, тоді як формально договір був виконаний? Куди пішли кошти, що виділялися Сполученими Штатами на демілітаризацію, фаховий демонтаж та рекультивацію цих військових об’єктів? Яких заходів буде вжито, щоб припинити беззаконня, покарати винних та запобігти екологічній катастрофі в Україні?».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.