Янукович не лише не Кравчук, він - ще й не Кучма, з Майданом цяцькатися не буде

05 січня 2012, 09:45
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0

"Не з нашим шастям". Про шанси дострокової зміни влади

"Дзеркало тижня" в передноворічному номері провело опитування щодо шансів на дострокову зміну влади.  "Партія влади та її лідер Віктор Янукович вступають у новий 2012 рік із рейтингом у 13 і 12 відсотків відповідно (від усіх опитаних, що у два з половиною (ПР) і три рази (В.Янукович) менше, ніж навесні 2010 р.). При цьому очевидно, що причини падіння рейтингу влади збережуться і наступного року. У їх числі загострення світової фінансово-економічної кризи, високий рівень корупції, тиск на бізнес, ігнорування демократичних прав і свобод громадян, а також посилення протестних настроїв. Як ви вважаєте, -  спитало мене "Дзеркало" - чи можлива зміна влади в Україні вже в наступному році?"

І ось що я їм написав: "Не з нашим щастям» або «Не дождетесь» — ці два крилаті вислови, кожен — із властивим йому відтінком, і є концентрованою відповіддю на поставлене запитання.

По-перше, ідея відставки Віктора Януковича, озвучена деякими політичними партіями та експертами, ще не настільки оволоділа масами, аби стати матеріальною силою.

По-друге, якби суспільству вже нестерпно кортіло змінити владу, громадська думка не мала б значення, бо за два роки майже вибудувано систему, яка унезалежнює владу від настроїв у суспільстві.

По-третє, Янукович — не Кравчук, відтак не справляє враження людини, готової достроково розлучитися з повноваженнями президента. Більше того, навіть коли настане встановлений законом дед-лайн і виповниться конституційний час залишати посаду, треба буде ще докласти чималих зусиль, аби переконати або примусити його поступитися президентським кабінетом. Янукович не лише не Кравчук, він — ще й не Кучма, з Майданом цяцькатися не буде. Це випливає принаймні зі спогадів тих, хто з перших вуст чув його думки восени 2004 року.

Втім, по-четверте, розраховувати, принаймні 2012 року, на масові виступи з вимогою дострокових виборів президента не варто. Не було б і попереднього Майдану, якби Цукерберг трохи раніше винайшов Facebook — місце, яке виявилося ідеально придатним для випускання українцями пари. Для чого пхатися на «площу Тахрір», коли PC на столі, а під сідницями — зручне крісло, з якого так зручно цілитися в Януковича? Однак припускаю, що цілком прогнозовані офіційні результати парламентських виборів 2012 року, які будуть доволі далекими від реальних і вочевидь суперечитимуть очевидним уже тепер настроям суспільства, все ж таки спровокують досить масові виступи розлючених виборців, і серед їхніх вимог постане питання відставки Януковича та дострокових президентських виборів. Але це вже буде мішечок не під цю, а під іншу ялинку, до якої ще чимало випаде пережити.

P.S. Високо імовірний новий прем’єр — це зміна не влади, а лише декорацій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.