Три виборці Януковича дозволили йому погратися в словоблуддя

15 березня 2012, 09:11
Власник сторінки
Політик
0
2136

Україна може в будь-який момент розірвати угоду з Кіпром, яка фактично дозволяє безподаткове виведення коштів в офшори, але уряд ніяк не хоче робити цього.

Як заявив президент Віктор Янукович, депутати Рінат Ахметов, Костянтин Жеваго, а також бізнесмен Віктор Пінчук підтримують введення податку на багатство: «Обов'язково цей законопроект (урядовий проект введення податку на багатство) буде внесений, буде розглянутий і буде прийнятий. Я вам скажу, що участь в цьому проекті беруть, у тому числі і багаті люди».

Хоча, хто б міг сумніватися, що за нинішньої влади, багатії в Україні беруть пряму участь в «проекті» обкладення себе податками?  Тому їх і не платять.

Цей законопроект аж ніяк не вплине на статки мільярдерів і на розмір тих мікроскопічних податків, які вони платять в казну. Заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова чесно визнала, що новий проект практично повністю дублює положення законопроекту, підготовленого раніше Сергієм Тігіпком.

Аналіз цього «витвору» переконливо демонструє: багаті люди отримають всі можливості скористатися численними «дірками» в законі, щоб не платити так званого «податку на багатство».

По-перше, платником податку може бути виключно фізична особа. Тому, щоб уникнути податку на розкіш, досить буде оформити майно на фірму. У більшості багатих громадян дорогі автомобілі перебувають на балансі їх компаній і підприємств.

По-друге, податок на придбання дорогих товарів ніхто по суті запроваджувати не буде. Навпаки, на вимогу Кабінету міністрів, нещодавно було знижено ставки ввізного мита на легкові автомобілі, об'ємом двигуна понад 3 тис. сантиметрів кубічних та морські яхти.

Збережено «лазівки» і в питаннях оподаткування земельних ділянок. Землю можна буде легко «підробити» на папері на ділянки менше 0,5 гектара, зареєструвавши їх на декількох осіб.

Введення ставки в 20% на доходи, які перевищують 25 прожиткових мінімумів, не призведе до збільшення податкового вантажу на багатих. Закон зачепить не стільки багатих, скільки тих, хто працює відкрито і не ховається «в тінь». По суті, це буде податок не на багатіїв, а на той самий багатостраждальний «середній клас». Адже у податкових деклараціях більшості справжніх багатіїв показуються мізерні доходи.

Найцікавіше, що урядові пропозиції ніяк не зачіпають офшори, через які найбагатшим людям країни елементарно просто уникати оподаткування. Україна може в будь-який момент розірвати угоду з Кіпром, яка фактично дозволяє безподаткове виведення коштів в офшори, але уряд ніяк не хоче робити цього.

Що справді потрібно зробити, то це запровадити податок на великі спадки, елітне споживання, реальний податок на надлишкову житлову і нежитлову нерухомість, запровадити оподаткування операцій з акціями, цінними паперами тощо.

Але цього і близько нема в урядових пропозиціях. Адже результат – ніщо, піар – усе.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Янукович,президент,Яценюк,Фронт змін,офшори,Тігіпко,нерухомість,Пишний,уряд Азарова,Кіпр,податок на розкіш,майно
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.