Нова країна - нова економіка, або Неминучість реприватизації

19 травня 2012, 08:13
Власник сторінки
громадянин
0
1311

Враховуючи узурпацію влади корупційно-олігархічним тандемом, це питання не лише забезпечення економічного зростання, але й відновлення демократичного конституційного ладу.

Приватизація в умовах авторитарного режиму створила олігархічний тандем влади та потужних фінансово-промислових груп. Влада забезпечує олігархам дешевий і неконкурентний продаж державного майна, а олігархи організовують для неї фінансову та політичну підтримку.

Виконавши певну позитивну роль після розвалу СРСР, олігархічний капітал став гальмувати подальше економічне зростання. Посилена експортна орієнтація, реіндустріалізація та пріоритетний розвиток сировинних галузей, монополізація ринків, тіньова економіка почали блокувати розвиток економіки нашої держави.

Україна постала перед необхідністю проведення структурної трансформації своєї економіки, і частиною цього процесу неминуче стане перегляд прав власності, набутих під час приватизації.

Економіки західних країн неодноразово проходили через аналогічні процедури. Навіть консервативна Великобританія переглядала умови приватизації. В 1997-му році об'єктами перегляду умов приватизації стали найбільші компанії: BAA, BG, Brіtіsh Telecom, Brіtіsh Energy, Centrіca, Natіonal Power, PowerGen та ін.

В перегляді умов приватизації немає нічого особливого. Проте кожного разу, коли ми згадуємо про необхідність перегляду процедур роздержавлення стратегічних підпрємств, починається псевдоліберальний лемент, що це наступ на священне право приватної власності.

Нічого подібного.
 
По-перше, вкрадене не є власністю.
 
По-друге, після арешту Європейським Союзом рахунків оточення Януковича(як вже сталось в березні цього року в Білорусії) їхнє майно втратить будь-яку сакральність.

По-третє, більшість статей Кримінального кодексу, які вони щодня порушують, і так передбачає повну конфіскацію.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.