Почуємо партії

26 жовтня 2012, 10:45
Власник сторінки
Правозахисниця
0
1570

Відповідь на заклик Amnesty International подолати свавілля міліції

Вже цієї неділі наші співвітчизники відвідають виборчі дільниці, щоб віддати свій голос за найдостойніших, на їх погляд, представників у парламент. Amnesty International пильно спостерігала за діяльністю всіх політичних сил в контексті забезпечення прав людини, зокрема що стосується злочинності міліції.

Минулого тижня ми зробили огляд програм основних політичних партій та прийшли до висновку, що жодна з них не задекларувала бажання викорінити тортури та свавілля міліції. Тоді як саме ці явища є прямим грубим порушенням прав людини з боку української держави.

Нашою основною вимогою є створення незалежного органу, що ефективно розслідував би злочини, скоєні міліціонерами. Державне бюро розслідувань, що буде створено відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу (надалі – КПК), має стати таким органом.

Ми публічно виступили із закликом до всіх політичних сил взяти на себе зобов'язання створити Державне бюро розслідувань у якості справді незалежного органу з розслідувань випадків застосування тортур та іншого жорстокого поводження з боку співробітників правоохоронних органів. Ми отримали такі відповіді:

[Партія Регіонів]

Народний депутат України, член парламентської фракції Партії Регіонів Володимир Олійник повідомив Amnesty International, що Партія Регіонів не включила питання вирішення проблеми тортур та безкарності міліції у програму партії через наявність затвердженої Державної програми.

За словами депутата, нинішня влада займається реформуванням системи  кримінальної юстиції, зокрема був прийнятий  новий КПК, який 20 листопада вступає в силу.  Дослідження, на які спирається Партія Регіонів, показують, що близько 80% знущань та побиття в органах міліції проходять з метою «вибити»  визнання провини. За новим КПК така «явка з повинною»  не братиметься в основу вироку. 

Відповідаючи на нашу вимогу щодо наділення Держаного бюро розслідувань функцією розгляду скарг на дії міліції,  пан Олійник підтвердив занадто широкі повноваженні Прокуратури у старому КПК. Від додав, що Прокуратура не може здійснювати розслідування . Будь-який орган , який буде займатися розслідуванням загальних справ, в тому числі і розслідуванням посадових злочинів та злочинів, вчинених міліцією, не повинен бути залежним від Прокуратури. 

Вітаючи пропозицію про нівелювання слідчих функцій Прокуратури, Amnesty International занепокоєна тим, що уряд може потенційно надати Державному бюро розслідувань більш широкі повноваження щодо розслідування всіх злочинів, а не тільки злочинів, вчинених співробітниками правоохоронних органів. акий підхід не відповідав би вимогам Ради Європи щодо незалежного органу для розслідування зловживань з боку співробітників правоохоронних органів.

 [ОО «Батьківщина»]

Об'єднана Опозиція також вирішила, що Прокуратура повинна бути позбавлена слідчої ролі. Крім того, політична сила внесла би зміни до 27 законів з метою позбавлення Прокуратури функції загального нагляду, намагаючись привести Прокуратуру у відповідність до стандартів Ради Європи. «Батьківщина» хоче, щоб все це відбулося швидше, ніж за п'ять років, як це на даний момент передбачено в новому Кримінальному процесуальному кодексі.

Проте, політична сила не уточнила, який орган буде здійснювати розслідування зловживань з боку міліції. Їх пропозиція перетворити Державне бюро розслідувань в орган, який розслідуватиме корупційні діяння, також не відповідає вимогам Ради Європи щодо  незалежного органу для розслідування катувань, жорстокого поводження та інших порушень прав людини з боку співробітників правоохоронних органів.

[УДАР]

У своїй відповіді партія Віталія Кличка визнала, що  розповсюджена практика тортур та інших порушень прав людини з боку співробітників міліції в Україні є серйозним питанням, яке має бути вирішене.

Тому партія підтримує ідею створення незалежного механізму розслідування зловживань з боку міліції.

 --

Підсумовуючи скажу, що якою б не була теперішня позиція кожної політичної сили, важливо розуміти, що тільки ретельно заплановані системні реформи приведуть до довгострокових і стійких змін в правоохоронних органах і допоможуть досягти успіху у перетворенні міліції на структуру, що служила би народу.

Злочинність міліції є прямою загрозою для кожного громадянина, і з цією проблемою доведеться боротися, незалежно від того, хто прийде до влади після виборів.

 

Дізнавайтесь більше про діяльність Amnesty International:

http://amnesty.org.ua/

http://www.facebook.com/aiukraine

http://vk.com/aiukraine

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Батьківщина,УДАР,Amnesty International,Партія регіонів,ВИБОРИ 2012
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.