Зі святом!

20 грудня 2012, 12:08
Власник сторінки
Правозахисниця
0
479
Зі святом!

В День міліції правоохоронці мають згадати про свою присягу

Сьогодні країна відзначає День міліції. Вже понад рік Amnesty International проводить кампанію проти тортур та безкарності міліції в Україні. Напередодні професійного свята наших правоохоронців, ми спробували уявити ідеальну міліцію, або, іншими словами, бажаний результат нашої кампанії.

Насамперед нам потрібна служба – поліція, а не силова структура – міліція. Менш численна, краще оплачувана, високопрофесійна група правоохоронців, яка існує для того, щоб надавати послуги громадянам. Такий інститут має забезпечувати допомогу жертвам під час аварій та надзвичайних ситуацій, захищати населення, запобігати скоєнню правопорушень, а також старанно, чесно та справедливо розслідувати злочини.

Розслідуючи злочини, міліціонери (буду й надалі називати їх ще саме так) мають бути неупередженими та ставитися до підозрюваних з повагою, так само як і до усіх інших представників громадськості, докладаючи усіх зусиль, щоб викривати нечесність шляхом зіставлення отриманих свідчень та аналізу доказів. Це нелегка робота – для досягнення цього балансу працівники міліції повинні бути дуже розумними.

Співробітники міліції повинні мати гарну фізичну підготовку. Цілком вірогідно, що їм доведеться наздоганяти чи знешкоджувати підозрюваних, які можуть бути озброєними або фізично сильними, нести поранених осіб та важке обладнання. Періоди фізичної активності можуть змінюватися годинами бездіяльності (наприклад, сидіння у патрульній машині). Вони повинні мати живий розум та бути здатними витримати емоційне навантаження під час виконання своїх обов’язків. Хоча міліціонери у великих містах або небезпечних районах можуть мати статистично більше шансів отримати травму або загинути на роботі, усі правоохоронці мають усвідомлювати, що смертельно небезпечна ситуація може статися де завгодно. Щоб бути таким міліціонером, потрібно бути дуже особливою людиною. Такі міліціонери виконують дуже важку роботу, яка вимагає інвестицій в підготовку кадрів та достойну платню від держави. Звичайно, це дорого, але якщо інвестувати значні кошти в талановитих працівників, зникне необхідність в утриманні посередніх міліціонерів.

Але хороші працівники це не все, що потрібно, щоб мати дійсно варту довіри міліцію. Щоб бути справді ефективною у виявленні та розслідуванні злочинів, міліції необхідно пі тісне співпрацювати з громадськістю. Люди повинні почуватися у безпеці, надаючи міліції будь-яку інформацію, а не бути наляканими, звертаючись до міліціонерів.

На сьогодні суспільна довіра до української міліції перебуває на неймовірно низькому рівні. Під час нещодавніх  опитувань, близько 80% українців заявили, що вони не довіряють міліції. Це неминуча реакція на погано підготовлену міліцію з роздутим штатом, в лавах якої занадто багато людей, які зловживають своєю владою, щоб вибивати гроші, свідчення та зізнання із застосуванням тортур, щоб виглядало так, ніби вони сумлінно розкривають злочини.

Ми знаємо, що в Україні є хороші міліціонери – ми зустрічали їх в усіх куточках нашої країни. Однак, занадто часто вони розчаровуються у роботі, де заохочується корупція і злочинність. Це погіршується повною відсутністю покарань для тих співробітників, які порушують закони, які вони насправді мають захищати.

Заяви про зловживання з боку працівників міліції повинні негайно розглядатися, а міліціонери, які порушують закон, мають відсторонюватися від виконання своїх обов'язків – це стане чітким сигналом для інших міліціонерів про недопустимість поведінки, що може кинути тінь на репутацію міліції. Міліціонери, які беруть хабарі, мають почувати себе не в «своїй тарілці», а не навпаки. Це має бути справою честі для кожного працівника міліції.

Це та міліція, яку я хотіла б бачити у нашій країні. Але міліція, яку ми маємо зараз є практично діаметральною протилежністю тому, якою вона мала б бути. Порушення прав людини з боку працівників міліції залишаються безкарними щодня, не засуджуються колегами-міліціонерами та не караються в судовому порядку.

Радикальні зміни необхідні, і для досягнення таких змін потрібна радикально нова система. Саме тому ми неодноразово закликали уряд приділяти пріоритетну увагу терміновому створенню незалежної установи, яка займалася б розслідуванням злочинів, скоєних працівниками міліції, як це передбачено новим Кримінальним процесуальним кодексом. Якщо влада серйозно ставиться до вирішення проблем нашої країни, вона має насамперед зайнятись проблемами інституції, відповідальної за дотримання законів, якими керується наша держава.

Але не забуваймо про свято. Шановні міліціонери, вітаю вас! Я бажаю вам сили протистояти спокусам навколо вас, і стати такими міліціонерами, яких потребує ваша країна. Ми очікуємо, що завдяки вам «честь мундира, служіння народу і повага до прав людини» стануть не просто словами, а основою вашої роботи.

Дізнавайтеся більше про діяльність Amnesty International в Україні:

http://amnesty.org.ua/

https://www.facebook.com/aiukraine

http://vk.com/aiukraine

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Права человека,милиция,Amnesty International
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.