"Покращення" переполовинило самозайняте населення

11 грудня 2012, 13:48
Власник сторінки
Політик
0
3920

Усе менше українців працюють на підприємствах малого бізнесу та у фізичних осіб-підприємців. Загальне скорочення у цій сфері за 2 роки «покращення» склало рівно 2 мільйони людей.

Як свідчить статистика, усе менше українців працюють на підприємствах малого бізнесу та у фізичних осіб-підприємців. За один лише 2011 рік (з 1 січня якого почав діяти «Податковий Кодекс») кількість зайнятих працівників сумарно скоротилася більш ніж на 0,5 млн, повідомили в Держстаті. За рік кількість зайнятих працівників у фізосіб-СПД зменшилася на 443 тис. - до 2,37 млн, а на малих підприємствах (підприємства зі штатом не більше 50 осіб та річним обсягом реалізації не вище 70 млн грн) - на 75 тис., до 2,07 млн чоловік. Штати скорочуються вже декілька років поспіль: до початку 2010 року фізособи-СПД працевлаштували 4,22 млн чоловік, а малі підприємства - 2,23 млн.

Таким чином, загальне скорочення у сфері малого бізнесу та у фізичних осіб-підприємців за 2 роки «покращення» склало рівно 2 мільйони людей. Саме таке, як прогнозував тоді ще «Фронт Змін».

А статистику за 2012 рік влада ще навіть не навела. Знову мінус мільйон, чи просто зачісують?

Оскільки в 2012 році малий бізнес суттєво збільшив обсяг податкових платежів, можна очікувати, що більше підприємств не пережило такого покращення, ніж тих, хто ризикнув відкрити новий бізнес.

Однак, попри дії Уряду, не всі малі бізнесмени імігрували чи закрили справу і пішли (по життєво) на обіцяні Віктором Януковичем «канікули для дрібного бізнесу».

Найбільш стійкі й затяті з них пішли у підпілля. Так, згідно з розрахунками професора університету Лінца Фрідріха Шнайдера, якими користуються у своїй роботі Світовий банк і Міжнародний валютний фонд, частка тіньової економіки в Україні б'є європейські рекорди, склавши в 2011 році 44,1% від офіційного ВВП. У той же час Міністерство економічного розвитку і торгівлі України дає свою оцінку - 34% від ВВП за 2011 рік. Не всі явки викрили?

Падіння економіки та  постійне переписування Податкового Кодексу свідчить про його печерну якість, інтелектуальну та організаційну кризу влади. Адже Податковий Кодекс переписують приблизно раз на три тижні (загалом схвалено 27 груп поправок менш ніж за 2 роки дії Кодексу).

Схоже, це усвідомив навіть Сергій Тигипко, який не так давно заявив, що Уряд розробив законопроект, який знижує кількість податків до 9.  Хоча ще два роки тому він заявляв про нинішній кодекс: «Податковий кодекс – хороший. Тому обговорювати його з усім народом – просто страшно».

Але цей законопроект так нікому поки що й не показали.  Чому? Невідомо.  Чи то Тигипко чекає, коли його знову кудись призначать і дадуть розвернутися на повну, чи то знову страшно.

Переписувати Податковий Кодекс – чудова ідея. Але спершу треба усунути від процесу тих, хто його писав. Бо результат буде тим же. Адже політик апріорі не може написати розумніше, ніж написано в нього на обличчі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: бюджет,Яценюк,податковий кодекс,Україна,економіка,бізнес,пільги,Пишний
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.