Депутати відпрацювали в залі засідань лише 56 днів за весь рік

27 грудня 2012, 13:04
Власник сторінки
0
2520
Депутати відпрацювали в залі засідань лише 56 днів за весь рік

Уявіть, ви самі вирішуєте скільки днів вам працювати у місяць, за умови, що зарплату платять у будь-якому разі за весь місяць. Скільки днів би ви працювали?

Народні депутати вирішили, що можуть ходити на роботу лише один раз на тиждень і то, на одну годинку.

Робочий день у парламенті починається о 10:00 ранку. Об 11:20 був завершений цього року останній робочий день депутатів в залі засідань. Отже, він тривав 1 годину і 20 хвилин.

Загалом, старий і новий склад парламенту пропрацював за останній місяць (грудень) у сесійній залі всього 5 днів, більшість з яких виявилася неповними робочими. Це мало чи багато?

Для порівняння. Колеги нинішніх законотворців, які працювали у Верховній Раді десять років тому, у 2002 році, за один місяць, той самий грудень, відпрацювали 12 днів у залі засідань. Причому, усі ці дні тривав повний робочий день. Проходило за один день по два засідання — до обіду і після обіду. В окремі дні ще додатково були парламентські слухання.

Я підрахував, всього за 2012 рік народні депутати (старий і новий склад разом) працювали у сесійному залі 56 днів!!!! Всього два дні на місяць вони ходили в парламент у жовтні і листопаді. У вересні — три дні, а весь серпень був для них вихідним. Напружений робочий графік депутатів можна подивитись в табличці

Кількість днів, проведених депутатами у сесійній залі Верховної Ради у 2012 році

Місяць

Кількість робочих днів у сесійній залі

Січень

4

Лютий

7

Березень

8

Квітень

6

Травень

7

Червень

7

Липень

5

Серпень

-

Вересень

3

Жовтень

2

Листопад

2

Грудень

5

Тепер ще одне порівняння.  Україна, як відомо, мріє (відповідно до президентської програми) потрапити до 20-ки найрозвинутіших країн світу. Британія — уже в двадцятці. На сайті парламентарів цієї країни зазначено, скільки депутати працюють там. Ось робочий графік британського парламентаря (нижньої палати) у стінах парламенту:

Робочий тиждень депутата палати громад Великої Британії

Понеділок

з 14-30 до 22-30

Вівторок

з 11-30 до 19-30

Середа

 з 11-30 до 19-30

Четвер

з 9-30 — до 16-30

П'ятниця

 з 9-30 до 15 -00

На їхньому сайті підрахували, скільки саме часу працювали депутати за два останні роки,  вийшло 7 годин 25 хвилин ЩОДНЯ. Тут ще врахований час на роботу у комітетах , але не взяті до уваги зустрічі з виборцями (які вони проводять регулярно).

А скільки ж наші депутати провели часу у своїх комітетах? В середньому відбувалося 2 засідання комітету за місяць.  Отже, це додаткових 22 робочих дні. Але, за підрахунками руху “Чесно”, багато депутатів не ходило на значну частину засідань комітетів. Прогульників у попередньому складі парламенту виявилося 160. Ось їхні прізвища: http://www.chesno.org/meter/

Мені запам’ятався останній робочий день депутатів у сесійному залі цього року. Спочатку народним депутатам подарували книгу “Україна: адміністративно — територіальний устрій”. Для них поставили відразу 3 ялинки: дві менші — у сесійній залі, а одну велику - в кулуарах. Враховуючи, що саме засідання тривало 1 годину і 20 хвилин — ялинки встановили для депутатів лише на цей час у цьому році.

А як депутати планують працювати наступного місяця? Наприклад, з 2 по 4 січня - у них зустрічі з виборцями. Ви в це вірите? Тоді ви можете перевірити, як саме працюють депутати і прийти 2 січня до їхніх приймалень. 8 січня (наступного дня після Різдва) вони мають працювати у комітетах, там само ще 10 та 11 січня. Далі у них планується 25 днів ВИХІДНИХ і наступне засідання планується 5 лютого.

Чому не знайшлися серед депутатів тих, які виступили б проти такої млявої роботи парламенту, в той час, коли в країні криза? Нехай би закликав працювати більше керівник фракції регіоналів Єфремов (бо почесний голова регіоналів Віктор Янукович почав бідкатися на кризу і закликати про економію) чи комуніст Петро Симоненко адже, «Слава праці!» лозунг радянських комуністів, від яких почалася історія самого Симоненка. Мовчать і представники опозиції — їхній очільник Яценюк, керівники фракцій Віталій Кличко та Олег Тягнибок. Усі вони обіцяли змінити роботу парламенту на більш продуктивну. Так, всі в курсі, що у парламенті  - бізнесмени, колишні і нинішні члени уряду і просто дуже зайняті, заклопотані люди. І опозиція і влада радо погодилися працювати одну годину на день в грудні і кілька днів у січні.

Тим часом, кожного року на роботу депутатів з бюджету країни йде близько 1 мільярда гривень. У 2012 році — ця сума сягала 869 мільйонів гривень. Такому графіку роботи депутатів, крім них самих може радіти хіба що їдальна ВР, яка працює рівно стільки ж, скільки й парламентарі.

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.