Формула елітарності, або Чому люди не ходять на протести(+відео)

14 січня 2013, 21:29
Власник сторінки
громадянин
0
2469

Один шанований борець зі злочинним режимом зайшов настільки далеко, що відкрито заявив: “Люд змалів. Немає з ким робити ані соціальну, ані національну революцію”.

На запитання, чому, не дивлячись на катастрофічну незадоволеність діями уряду, люди не виходять на акції протесту, від політиків можна почути різне. Провладні стверджують, що люди залишаються вдома, бо їх все задовольняє, опозиційні дедалі частіше говорять про те, що люди просто не готові до революції. Що ситуація зріє, але ще не визріла. Цим, до речі, вони виправдовують і власну пасивність. На будь-який закид щодо недостатньої радикальності дій, вони, поважно поправляючи свої мандати, відповідають: “Люди ще не готові”. Один шанований борець зі злочинним режимом зайшов настільки далеко, що відкрито заявив: “Люд змалів. Немає з ким робити ані соціальну, ані національну революцію”.

Дедалі чіткіше зрозуміло, що жодна опозиційна сила не збирається виконувати роль не лише організатора, а навіть каталізатора майбутньої революції. В кращому випадку просто планують її дочекатись і очолити. Власне, як це вже було в 2004-му. Проте вони не враховують того, що двічі за такий короткий період часу повторити цей номер не вдасться. Люд не змалів. Просто навчені гірким досвідом громадяни вимагають від політиків авансованої самопожертви. За відсутності такої, немає жодних підстав вважати, що за радикальною риторикою дійсно стоїть намір втілювати цю риторику в життя.

Цього разу, виходячи на барикади, українці хочуть побачити, на що готові ті, хто їх на ці барикади закликає. Іншими словами, цього разу вони хочуть бачити за ким вони йдуть, і наскільки далеко ці хтось готові по цьому шляху зайти. Як слушно зауважив Хосе Ортега-і-Гассет, еліта – це насамперед відповідальність. Дійсно, шляхту формує неухильне виконання обов’язку, а зовсім не кількість кріпаків у родинному помісті. Для того, щоб стати українською елітою, самих патріотичних декларацій недостатньо. Треба жити в постійній особистій небезпеці. Проти України ведеться війна і будь-яка неімітаційна спроба стати на перешкоді знищенню національного суверенітету з високою ймовірністю потягне, якщо не ліквідацію, то ув’язнення. Служити Україні означає ризикувати власним життям, а не чекати, коли на це зважаться мільйони.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.