КРАПКА У СПРАВІ НІЖИНСЬКОГО ЕКС-МЕРА

13 грудня 2013, 17:44
Власник сторінки
Журналіст
0
176
КРАПКА У СПРАВІ НІЖИНСЬКОГО ЕКС-МЕРА

Майже 5 років тому, 15 грудня розпочалася кримінальна історія всесильного, як йому здавалося, мера Ніжина Приходька

Тоді це була людина своєї епохи: корумпована і безкарна його наказів слухали навіть правоохоронці. У ті часи для мера не були проблемою змінити голову міського суду. За його ж особистим повелінням будь-яку людину могли перетворити на ізгоя. Тепер все скінчилося.

12 грудня після сьомого переносу розгляду справи, Вищий спеціалізований суд за 45 хвилин розглянув касаційну скаргу екс-мера Приходька та його адвоката на вирок Новозаводського районного суду та Ухвалу апеляційного суду, яким його засуджено до 6 років позбавлення волі. Перебіг даної справи контролював особисто народний депутат Олег Ляшко.

У касаційній скарзі захист засудженого просив суд закрити кримінальну справу стосовно мера за недоведеністю його вини. Під час виступу у залі суду засуджений Приходько виглядав розгубленим. Неначе плачучи, тонким голоском розповідав про те, як його, принципового керівника, хочуть відсторонити від посади. Проте він не називав хто саме його намагається прибрати. Основним своїм ворогом він називав Олега Баранкова, який донедавнього був його заступником. Згадуючи його, Михайло переконував суд, що саме тодішній секретар ради був головним ініціатором припинення повноважень голови, внаслідок якого він був позбавлений права керувати виконкомом. Мабуть, Приходько забув про те, що у матеріалах справи наявно чимало доказів, як він особисто головував на засіданнях виконкому в той період. Загалом, лінія захисту Приходька ніяк не змінилися, починаючи з першої інстанції. Все, про що він говорив, можна легко описати виразом: “Я - святий і чесний, решта — просто страшенні злодії”.

Захисник Приходька, колишній суддя Верховного суду України, Олександр Федченко, намагався “розбити” обвинувачення, тільки робив він це чомусь не з юридичної, а з суто політичної аргументації. Перш за все захисник неодноразово посилався на свідчення Максима Багрінцева, який нині підозрюється у вбивстві і отримав прізвисько “Ніжиський Лозінський”. Адвокат Приходька вчерговий раз розповів суддям наперед заучені слова про ситуацію з так-званим замахом на мера, який мав здійснити депутат. Неодноразово він посилався і на свідчення Багрінцева, яких останній попередньо не давав. На момент навіть склалося враження, що прізвище підозрюваного депутата використовувалося за аналогією покійного керуючого справами міськвиконкому Анатолія Крутька самим екс-мером у апеляційному суді. Дивним є і той факт, що головним доказом переслідування внутрішніми органами Приходька захисник навів ситуацію, коли міліція затримала екс-мера у потязі при спробі втечі і направила його до СІЗО, хоча цей епізод жодним чином не стосується отримання хабара екс-мером.

Представник органу державного обвинувачення зазначив, що частково підтримує касаційну скаргу прокуратури Чернігівської області. На його думку, справу Приходька слід було повернути до апеляційної інстанції для обрання по відношення до екс-чиновника більш суворішого покарання, ніж 6 років в'язниці. За словами прокурора, вина Приходька у отриманні ним хабара є неодноразово доведеною і навіть не підлягає обговоренню.

Після заслуховування всіх сторін колегія суддів направилася у нарадчу кімнату, після якої суд оголосив Ухвалу. В ній колегія суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ частково задовольнили скаргу Приходька та його адвоката. Так суд зменшив суму хабара до 20 тисяч доларів та зменшив термін позбавлення волі до 4 років. Раніше Апеляційний суд Чернігівської області теж прибрав із вироку перший епізод отримання хабара.

Ось так пройшло останнє судове засідання по справі Михайла Приходька. Позаду лишись 3 роки судової тяганини та купи людської брехні, пліток та інтриг. Після засідання сторона захисту відмовилася давати будь-які коментарі.

Незабаром суд має направити Ухвалу до виконання. І тепер вже кримінально-виконавча служба має доправити Прихлдька до місця відбування покарання, якщо, звичайно, екс-мер знову не намагатиметься накивати п'ятами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.