Рецензія на книгу Ґарифолла Єсіма “Соціалізм”

05 листопада 2013, 14:55
Власник сторінки
0
234

Філософське осмислення невдалого експеременту

          Соціалізм - cоціально-політична система, основні особливості якої - процес виробництва і розподілу доходів знаходиться під контролем суспільства. Одна з основних позицій соціалістичного руху є суспільна власність на засоби виробництва, яка замінює собою приватну власність. Коли з являється нова ідеологія, то першим її завданням є покращення життя людей тієї країни де вона застосовується. Та насправді це завдання виконується не завжди.

          Казахський письменник Ґарифолла Єсім розповідає якраз про такі негативні відблиски в історії своєї держави. В своїй книзі Соціалізм” автор розповідає про еру соціалізму, яку прийшлося відчути його землякам і йому самому. Автор дуже добре володіє темою соціалізму, тому що він народився і прожив в соціалізмі сорок чотири роки свого життя Майже вся книга побудована на біографії автора, його родичів і знайомих. Тож можна бути впевненим на сто відсотків, що всі події в книзі не є авторською видумкою, а справді відбувались в Казахстані в епоху соціалізму.

         В книзі описується, як соціалізм прийшов, утвердився і панував на батьківшині автора. Ми знаємо з історії, що в багатьох пострадянських країнах соціалізм був насильницько навязаний і Казахстан не виняток. І позитивних результатів просто й бути не могло. В своїй книжці Ґарифолла Єсім розповідає, як соціалізм вплинув на каїну і на людей у вісімдесяті роки минулого століття. Ця розповідь базується на реальних історіях, які яскраво передають всю картину того важкого періоду в історії казахського народу. Ґарифолла Єсім казав: “Трагедія не тільки казахів, але й інших СРСР полягала в тому, що можливість осмислити й усвідомити, хто ми є, в якому суспільстві живемо, для нас не випала, це робили інші. Вони ж і визначали, куди і як нам іти.” Важко не погодитись з цими словами, адже це чиста правда.

        Читаючи цю книгу розумієш, як тобі пощастило, пощастило тому що ти не живеш в ту страшну епоху, ти не знаєш про привида, який блукає над Європою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.