Нафто-газові граблі Російської геополітики

16 вересня 2013, 09:35
Власник сторінки
Политолог
0
260

Європу застерігають не підписувати газові контракти з Газпромом на старих умовах. Російські дипломати не в захваті. Україна максимально виконує вимоги необхідні для підписання угоди про асоціацію з

Радянська політична система потерпіла крах в першу чергу через крах економіки. Основною причиною розвалу радянської економічної системи став спад цін на нафту і газ на світовому ринку. Так сталося, що радянські стратеги планували торгувати дорогими енергоносіями, в той же час за валюту купувати товари і сировину яких в самому союзі не вистачало. В кінці кінців дійшло до того, що СРСР купував навіть зерно. Таким чином крах економіки СРСР можна пояснити невдачею у нафтогазовій геополітиці. Адже газ і нафта були стабільно прибутковим товаром на зовнішньому ринку. На папері все виглядало ідеально, продавати дорогі нафту та газ, і купувати дешеве продовольство. Саме так нині і діє Російська Федерація. Але так сталося, що у 80ті роки ціни на газ і нафту стрімко упали. Радянский союз почав продавати дешеві енергоносії і купувати дороге продовольство та інші дифіцитні товари. 

Радянський союз розпався на низку самостійних держав. Минула епоха Єльцина і керманичі РФ почали тишком-нишком згортати демократію в країні і почали претендувати на гегемонію і пострадянському просторі і не тільки. Тривалий час Москва диктувала свої вимги багатьом країнам у тому числі Україні. Чого лише варті сумнозвісні газові контракти. А після активізації Євроінтеграційних ініціатив української влади російські політики знову почали шантажувати Україїну "газовою голкою", але знову наступають на ті самі граблі. 

На сьогоднішній день Укаїна скоротила використання російського газу уже на третину. Розвиваються альтернативні джерела енергії, починається видобуток не чорномоському шельфі, розгортається розробка сланцевого газу. Підписані контракти на перепоставки газу з країн Європи. Одразу почалася істерія з боку російських політиків, а також іх спікерів на территорії суверенної держави  - України. "Аналітики" Збербанку россії почали пророкувати обвал гривні. Росія перекрила поставки на свою територію ряду українських товарів. Продажні українські журналісти поширили псевдоаналітичну інформацію, але, як-то кажуть "спалилися". А все виявилося просто. Всі вони поширили саме ту  - м'яко кажучи неправдиву аналітику. Невдовзі вся країна дізналася не лише список цих медіа-провокаторів, а також суми, які отримали псевдожурналісти за свою роботу. 

Тим часом Європу застерігають не підписувати газові контракти з Газпромом на старих умовах. Російські дипломати не в захваті. Але вибору у них тепер немає. Україна максимально виконує  вимоги необхідні для підписання угоди про асоціацію з ЕС. А Росія, очевидно наступає на ті самі нафто-газові граблі. 








Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Европа,газ,Геополитика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.