Ми не лохи, лохи не ми?

22 лютого 2011, 13:19
Власник сторінки
економіст, міжнародні відносини
0
708

Про газ російський


Обіцянки правлячої верхівки про дешевий газ, цяцянки?

За урядування Юлії Тимошенко середньорічна ціна на природний газ для України у 2009 році склала 230-250 доларів за тис.куб.м. На той час це була ринкова ціна, яку так хотів Ющенко, і за яку той же Ющенко і його придворний газовий експерт Соколовський критикували Тимошенко. 

У 2010 році нова політична команда заявила, що газова ціна, яка була за Тимошенко є невигідною для економіки і розпочала переговорний процес направлений на її зниження. В результаті, з'явився компроміс у вигляді Харківської угоди: Росія знижує ціну на газ для України на 30% в обмін на подовження базування Чорноморського флоту РФ у Криму до 2042 року.

27 квітня 2010 року у догоду новому режиму, так звані, народні депутати, ратифікували зазначену угоду, чим повністю здали українські інтереси у Криму і після чого Україна мала задихнутися дешевим газом.

Протягом 2010 року ціна на природній газ ніби дійсно мала тенденцію до зниження. Так, у І кварталі ціна становила 305 дол. за тис. куб.м., у ІІ та ІІІ кварталі – 236 дол. за тис.куб.м., у IV кварталі 2010 року ціна становила 250 доларів за тис. куб м.

Проте, не пройшло і року після підписання «Зрадницьких угод», як Росія тишком-нишком почала піднімати ціни на природний газ для України.

У І кварталі 2011 році ціна на природний газ для України склала 264 доларів за тис. куб м. Тобто, у І кварталі 2011 року, порівняно з IV кварталом 2010 року ціна зросла приблизно на 5,6%.

Тепер прозвучали нові заяви "Газпрому" який прогнозує, що у ІІ кварталі 2011 року ціна природного газу для України знову підвищиться на 4,2%, порівняно з І кварталом, до 275 доларів за тис. куб м.

Крім того, прогнозується, що в ІІІ кварталі 2011 року ціна імпортованого  в Україну газу в черговий раз зросте до 285-290 дол. за тис.куб.м., а в IV кварталі складе 290-297 дол. за тис.куб.м.

В цілому у 2011 році газ для України подорожчає на 12%. Також  у ІІ кварталі поточного року Мінпаливенерго планує збільшити вартість газу для промисловості.

Раніше, на догоду МВФ уряд підвищив вартість газу для населення, а друга черга зростання газу для населення очікується у 2011 році.

Отже, хто отримав вигоду? Ясно, що не народ. Україна затягнула зашморг російської присутності в Криму до 2042 році, а липову знижку - до 2020 року. При цьому, європейські енергетичні компанії отримали серйозні знижки, в результаті значних змін на газовому ринку та бажанні експортерів зберегти свої ринки, а не в обмін на політичні та економічні поступки, як це зробила Україна.

Що ж ми здамо після 2020 року, щоб мати такий «дешевий газ»?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Россия,Украина,газ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.