Зимові Ігри в Сочі проходять… на колхідських болотах

10 лютого 2014, 11:12
Власник сторінки
Журналіст
0
238
Зимові  Ігри в Сочі   проходять…  на колхідських болотах

Жодна із зарубіжних компаній не взялася за цей проект. Вихід знайшли вчені з науково-дослідного інституту Новосибірська, які запропонували застосувати вже випробувану технологію

Північний Кавказ – найбільш сейсмонебезпечний регіон Росії, який відноситься до 9-бальної зони. В Імеретинській низовині, де виросло Олімпійське містечко, на думку фахівців, навіть при 3-4 балах  земля перетвориться  на рідку суміш і збудовані  комплекси можуть потонути в болоті. Що  приховується за сміливими інженерними рішеннями?

Коли в Сочі постало питання пошуку ділянки для будівництва Олімпійського містечка до Зимових ігор 2014 року, виявилося, що на чорноморському узбережжі Кавказу не знайшлося жодного вільного клаптика землі. Місто-курорт, що розтягнулося біля моря на 150 кілометрах, могло запропонувати лише кількасот гектарів землі в Імеретинській низовині, де на болотах кишіли  комарі та водилися рідкісні птахи. Олімпійська ділянка на околиці Адлера виявилася на півтори метра нижчою рівня моря, тому тут завжди побоювалися стихії.

1.Довелося переселити жителів і черепах

Проїжджаючи через Олімпійське  містечко, я згадував, що 20 років тому тут були суцільні болота. Мені тоді довелося побувати в цих краях. А тепер порівнював,що було колись, і що нині.  Це була унікальна природоохоронна зона,  на якій розкинулись єдині  в Росії колхідські болотяні угіддя  з буйною флорою та фауною. В Імеретинській долині площею 1300 гектарів ще в часи царської Росії планували відкрити орнітологічний заповідник.  

Низовина утворилась кілька століть тому, коли дно біля узбережжя  внаслідок природних процесів піднялося на 150 метрів і появилася величезна западина, куди з гір стікалися води і живили болота, що кишіли малярійними комарами.

У царські часи в Імеретинську долину відправляли на заслання. За два роки до своєї смерті  Микола 11 віддав  тутешні землі переселенцям-старообрядникам. Їхнє кладовище так і залишиться  біля Олімпійського  містечка – його лише загородили  високою стіною.

Під час будівництва  навколо Імеретинської долини  бушували неабиякі  пристрасті. Довелося переселити кілька сотень жителів і навіть черепах з Черепашиного острова.  Екологи, будівельники, проектанти досі критично висловлюються  щодо вибору  місця для проведення Зимової Олімпіади на нестабільних ґрунтах.  На висушених болотах  спорудили 25 будівель, а це мільйони тонни вантажів, які тиснуть на поверхню. Тому довелося вивезти і  270 тисяч тонн перезволожених ґрунтів.

Насторожує одне: тутешня природа час від часу приносила несподіванки. У морі розташований розлом  довжиною 400 метрів, де в 2006 році упав літак. А якщо до болотистих ґрунтів додати урагани і підвищену сейсмостійкість – можливі землетруси до 9 балів, то всяких несподіванок можна чекати.

2.Перше попередження

Давайте заглянемо в історію забудови  приморського кластеру. У розпалі будівництва в Імеретинській долині у 2009 році шторм потужністю до семи балів  зніс  морський  вантажний порт. Немов фанерні будівлі, вода  змила з побережжя залізобетонні конструкції, бурову установку  й важку техніку. Троє осіб пропали безвісті. Картина була немов після землетрусу.

Під воду пішло майже 12 мільярдів рублів. Російські компанії виплатили найбільшу в історії  країні страховку. Але вона не покрила всіх збитків.

Довелося терміново  приймати нові рішення з укріплення болотистих ґрунтів. Жодна із зарубіжних компаній не взялася за  цей проект. Вихід знайшли вчені  з науково-дослідного  інституту Новосибірська, які запропонували застосувати  вже випробувану на  болотистих  ділянках  Транссибірської магістралі технологію.  Під величезним тиском у землю  вистрілювали  суміш каменів та цементу, в яку додавали спеціальні полімери. Під будівлями утворювались  грунтово-цементні палі  до 80 метрів.

Проектанти використали ультрасучасні технології і збудували стадіони на палях. Лише велику льодову арену довелось споруджувати на бетонному моноліті.

Північний Кавказ – найбільш сейсмонебезпечний регіон Росії, який відноситься до 9-бальної зони. В Імеретинській долині, де виросло Олімпійське містечко, на думку фахівців, навіть при 3-4 балах  земля перетвориться  на рідку суміш і збудовані  комплекси можуть потонути в болоті.

Морське дно біля Олімпійського містечка  порізане глибокими каньйонами, які тільки підсилюють  хвилі під час шторму. На узбережжі Сочі п’ятибальні шторми бувають раз на два роки, девятибальні – раз на 10 років,  десятибальні – раз на 15  років. За останні 20 років на Сочі тричі  обрушувалися 14-метрі хвилі.

3.Новобудови Імеретинської низовини

А нині на колишніх болотах  виросли унікальні споруди. Важко повірити, що крокуємо  по колишній  Імеретинській низовині, де часто  зустрічалися небезпечні вирви, в яких могла потонути навіть автомашина.

Олімпійське містечко в Сочі розташоване на 260 гектарах і розраховане на 80 тисяч осіб. Включає в себе шість основний спортивних споруд: малу льодову арену, велику льодові арену, керлінговий центр, критий конькобіжний центр,  льодовий палац спорту та центральний стадіон.

На болотисте дно нині давлять сотні тисяч кубометрів бетону та металу. Ось які  основні об’єкти приморського кластеру в Імеретинській долині.

Мала льодова арена – будівля збірного типу, висотою 22 метри і вміщає до 7 тисяч глядачів. Тут проходитимуть турніри по хокею з шайбою. Попередня вартість близько 36 млн. доларів

Велика льодова арена  вміщає 12 тисяч осіб. Висота 40 метрів, майже 14-ти поверховий будинок. Приблизна вартість 300 мільйонів доларів.

Керлінговий центр – збірна будівля висотою 19 метрів і вміщає 3 тисячі глядачів. Перед входом розмістять великий олімпійський екран, через який будуть демонструвати  змагання. Вартість 33 млн. доларів.

Критий конькобіжний центр «Адлер-арена» має висоту 24 метри і вміщає 8 тисяч глядачів. Довжина доріжки – 400 метрів. Вартість 33 млн. доларів.

Льодовий палац спорту – будівля збірно-розбірного типу висотою 34 метри, вміщає до 12 тисяч глядачів. Проходитимуть змагання з фігурного катання і шор-треку.

Відкриття і закриття Зимових Ігор пройде  на центральному стадіоні, який має вигляд гірської вершини. Висота 69 метрів на рівнем моря. Стадіон розрахований на 40 тисяч глядачів.

4.Стихія повторюється

Через рік після того, як був змитий вантажний порт, у 2010 році стихія повторилась знову і бушувала біля великого льодового палацу Олімпійського парку. Шторм затопив пляж і дорогу та частину парку «Південні культури». До головної  олімпійської будівлі залишилось лише 100 метрів суші. Після чого представник  російського уряду Дмитро Козак дав вказівку внести корективи у проектну документацію.

Під час Зимових ігор найбільші несподіванки можуть принести  потужний шторм, або гірська ріка Мзимта, яку в народі називають скаженою. Поряд з її руслом проклали  дорогу Адлер – Красна Поляна до гірського кластеру. Це найдорожчий об’єкт – дорога на підпорах і через тунелі довжиною 48 кілометрів. Один кілометр краснополянської дороги коштує понад 160 мільйонів доларів США. Це дорожче, ніж обійшлося спорудження кілометра великого андронного колайдера в Швейцарії, для якого пробивали скальний грунт.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.