Записки сільського блогера. Частина І

05 січня 2014, 15:12
Власник сторінки
Народний депутат України, заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка
0
467
Записки сільського блогера. Частина І

Те, що не забувається

Новоукраїнка Рівненського району. Село, де пройшло моє дитинство. Коли я сюди приїзджаю - таке відчуття, що мене не існує. Такого, як зараз. Наче розчиняюсь серед вітру, який гуляє над полем. ...А десь поряд - маленький хлопчик, який бігає босоніж по траві і прикладає подорожник до розбитого коліна, із сусідськими дітьми робить всяку шкоду, а потім ховається на горищі, натравлює собаку на курей і вилазить на черешню так високо, що потім не може злізти й панікує, іде з відрами від колодязя, розливаючи по дорозі половину води, шукає прадідове золото у хліву, забитому всіляким хламом, зокрема ще з часів Миколи ІІ, читає старі запилені книги із пожовклими сторінками і, зрештою, засинає... І прокидається від страшенного гуркоту в двері, бере сховану під ліжком сокиру і йде в коридор. А там бабуся вже відчинила, на порозі стоїть сусід дід Василь і каже: "Афанасівна, Ви така жінка, що я Вас буду цілувать цілу ніч. Тіко налийте самогонки, я знаю, шо у Вас є..."
...Зараз я буваю в Новоукраїнці рідко. Всі мої рідні, хто тут був, вже на кладовищі. Пам'ятаю, ми приходили туди з бабусею та її подругою Надією Федорівною, одного разу довго прибирали напередодні Світлого Воскресіння Христового. Виходимо за калітку цвинтаря, баба Люда й каже: "Напрацювались від душі...".
Вже два з половиною роки і вона спочиває тут. А мені досі не віриться...
Сьогодні зустрів у селі пана Миколу. Колоритний персонаж. Був головою колгоспу. Спочатку називався "Більшовик", потім "імені Дзерджинського", а як далі - вже і сам пан Микола не пам'ятає, відповідаючи: "Скажи мені - і я тобі скажу...". Сільський філософ. Свого часу він десь вкрав чимало кубометрів дубу. Чудом уникнув суду. Бог його зберіг, бо все дерево пан Микола віддав на будівництво в Новоукраїнці церкви Казанської Матері Божої.
У цьому храмі я, мабуть, вперше серйозно задумався над тим, чому Господь дає нам життя і наскільки воно скороминуче... Отець Петро мене впізнав не одразу, а потім каже: "Дякую, що не забуваєш"
А як можна забути місце, де частинка твоєї душі лишиться назавжди...

Андрій Лозовий,
єдиний опозиційний кандидат у 94 окрузі,
Заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.