«Рускій мір» Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова

28 грудня 2013, 15:21
Власник сторінки
журналіст
0
230

Голові Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності В'ячеславу Кириленку:

У фойє головного дев’ятиповерхового («хірургічного») корпусу Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова відвідувачів зустрічає розміщене на стіні величезне фото, на якому зображені головний лікар закладу Сергій Риженко та його заступник Юрій Скребець, що стоять обабіч митрополита Дніпропетровського та Павлоградського УПЦ Московського Патріархату Іринея. Медики дивляться на владику, як вівці на пастиря. Напис внизу проголошує  ДОКЛ територією  милосердя.

Якщо адміністрація лікарні у такий спосіб вирішила підкреслити  сповідувані нею християнські цінності  у ставленні до пацієнтів, то втілення задуму залишає бажати кращого. Адже присутність на фото служителя церкви московського патріархату викликає суперечливі почуття у вірян інших церковних конфесій.

Серед питань, що виникають: як, скажімо, ставитися до побаченого людям, що належать до УПЦ Київського Патріархату? Або ж греко-католикам, римо-католикам, баптистам, п’ятидесятникам, євангелістам? Чи слід розуміти, що розраховувати на милосердя можуть лише прихильники московського патріархату? Якщо ні, то чому в якості символу християнського милосердя був обраний митрополит УПЦ МП? Яке взагалі відношення має ця церква до лікарні? Чи не є ДОКЛ її структурним підрозділом або ж навпаки? Чи означає це, що в державному медзакладі  церква московського патріархату отримала привілейований статус ? Це саме тому в стаціонарних відділеннях лікарні можна зустріти календарі з проповідником руского міра патріархом РПЦ Кірілом (Гундяєвим)?

Більш доречним  втіленням задуму адміністрації, якщо на меті  мається пропаганда принципу християнського милосердя, а не реклама й насаджування окремо взятої конфесії, видається розміщення замість вище зазначеного фото  зображення спільних для Християнських церков символів. Яких саме – потрібно ґрунтовно обміркувати і прийняти зважене рішення.  Приміром, це може бути зображення Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці , ангелів-хоронителів тощо.

В будь-якому разі фото з митрополитом  УПЦ Московського Патріархату  Іринеєм є вкрай недоречним і сприймається  проявом такого собі релігійного совка – створенням культу особи в священицькому сані та рекламою однієї з релігійних громад.

Наявність  на стінах приміщень лікарні календарів та іншої поліграфічної продукції з патріархом Кірілом теж викликає різке відторгнення у вірян інших церков. Негативні емоції, що виникають, створюють несприятливий для процесу лікування емоційний фон. Ситуація потребує виправлення, бо вона нагнітає суцільний негатив і спонукає до питань щодо ущемлення й дискримінації громадян України - пацієнтів лікарні - за релігійною ознакою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.