Боротьба за крісло мера Києва уже розпочалася

22 квітня 2011, 08:22
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
632

Влада почала нейтралізовувати конкурентів Олександра Попова на виборах мера Києва.


Вчора ввечері стало відомо про порушення кримінальної справи проти екс-глави Шевченківського району, одного з рейтингових політиків Києва - Віктора Пилипишина. Йому інкримінують розтрату 15 млн. грн. бюджетних коштів.

Можна в упевненістю стверджувати, що основна мета такого кроку - приструнити амбіційного політика і привернути увагу до його оборудок із коштами платників податків. Це повинно знизити довіру киян до одного з кандидатів на крісло міського голови.

Хто ж взагалі може скласти конкуренцію ставленику Партії регіонів О.Попову на столичних виборах 2012 року?

БЮТ не має людини, яка б могла це зробити. Варіант можливого балотування самої Ю.Тимошенко на посаду мера Києва - малореальний. По-перше, далеко не факт, що їй би вдалося виграти вибори, по-друге, поразка означала б для неї кінець кар'єри у великій політиці.

Інший рейтинговий кандидат - С.Тігіпко - теоретично може позмагатися за симпатії киян, проте у разі швидкої відставки з Кабміну. Подальше перебування на посаді віце-прем'єра буде пагубно відображатися на його політичній перспективі.

Про Пилипишина ми уже згадували на початку.

Залишається Віталій Кличко. Насправді це конкурент №1 нинішнього голови КМДА. І Попов це розуміє.

Досі відносини фракції Кличка у Київраді із керівництвом КМДА були досить м'якими. Їх об'єднувало спільне бажання видворити зі столичної влади людей Черновецького, що успішно було зроблено.

Для Попова результат виявився вдалим: центр прийняття рішень у місті змістився з Київради до КМДА, кадрові зміни у Київраді сприяють формуванню лояльного депутатського корпусу, іде потужна фінансова та адміністративна підтримка зверху.

Не виключено, що у разі перемоги чинного глави КМДА на мерських виборах будуть внесені зміни до Закону України "Про столицю", за якими столичному голові повернуть усі повноваження і таким чином зроблять головним керівником міста. 

Що ж стосується Кличка, то для нього найкращим варіантом розвитку подій були б дострокові вибори у Києві. Однак, ніхто такого подарунку йому не зробить.

Подальша співпраця політичної сили Кличка із регіоналами ні до чого доброго не призведе. Балансування на кшталт "конструктивної опозиції" - те ж саме.

Залишається єдиний варіант - жорстка опозиційна діяльність, як альтернатива владі, яка фактично знищила місцеве самоврядування у столиці і всупереч волі киян керує містом.

Для Кличка кампанія 2012 року буде визначальною. Програвши втретє вибори мера Києва він може втратити політичну перспективу. Приблизно як у боксі: після третього нокауту ймовірність перемоги надто мала...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.