Роздуми про нас. Теза 2.

06 вересня 2011, 20:39
Власник сторінки
Консультант
0
485

Ми – не союзники, але ми – ... таки спільники.

Україна та українці, насправді, є конгломератом територій та етносів (традицій). І спосіб його формування вельми незвичайний.  

Сучасне українство утворилося не в результаті приєднання однієї території до іншої, однієї культури до іншої. Це результат поєднання територій та культур. Поєднання на відміну від приєднання не передбачає експансії традиції, заміни образу життя. 

Син одного мого знайомого з місяць жив в Америці у звичайній сім’ї. Після приїзду він багато розповідав про країну і виявилося, що ментальний бар’єр подолати значно важче, ніж мовний. Наприклад, він ніяк не міг їм пояснити, що таке комунальна квартира. «Уявіть собі, - пояснював хлопець, - коридор, в якій виходить по 7 кімнат з кожної сторони, в яких живуть абсолютно незнайомі люди. Всі вони користуються однією кухнею, однією ванною та одним туалетом.» «Так що, - запитують американці, - у вас коли люди одружуються, їх родини з’їжджаються в один будинок і вони всі живуть однією сім’єю?».

Україна така сама комуналка. Господар поселяє різних людей до квартири і доручає управителю слідкувати за тим, щоб "все було добре". Управителю ж байдуже як  там поводитимуться мешканці, аж поки не загрожуватиме дому в цілому.

Території України приєднувалися не до метрополії, а до відповідного крайового адміністративного центру - Києва. Києву байдуже що там і як діється у "різних кімнатах" аж поки господар метрополії задоволений.  

Отак і вийшло, що суспільної потреби у "системному узагальненні" території та етносів (традицій) не було. Кожен жив за власним устроєм і нікого це не обходило. 

Аж допоки українців зненацька не спіткала незалежність у 91-му.  

Може досить жити в комуналці і нарешти почати жити однією сім’єю? Бо жити родиною означає жити не за правилами чоловіка, або жінки, або іншого члена сім'ї, а за геть новими правилами. І ці -  нові - правила розділяються, підтримуються та виконуються всіма членами родини, бо останні визнають необхідність та справедливість цих - нових - правил. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.