Повноліття Львівського форуму книговидавців

20 вересня 2011, 15:01
Власник сторінки
0
886

У Львові пройшов 18-ий книжковий форум

Цього року Форум книговидавців святкував своє повноліття. Ця щорічна подія вже має свої традиції, свою історію. Щоб мати якесь уявлення картини того як відбувався форум цього року варто розглядати його цілісно, а не як окремі заходи, події, рекорди, презентації, і т. д. Хоча все ж варто узагальнити що ж особливо  було цікавим цього року.

Ярмарок. “Форум книгопродавців”

Дуже в багатьох людей останнім часом форум почав асоціюватися в основному суто з ярмарком. Звичайні львів’яни які сидять цілий день на роботі, не дуже мають можливості відвідати події форуму. Зате вони цілком можуть вирватися на годину до подвір’я біля Палацу Мистецтв і Палацу Потоцьких для того щоб скупитися на рік книгами. Враження від цього у них абсолютно різняться. Як сказала одна моя знайома: “На різних стендах ті самі книги за різною ціною. Книжковий базар і купа якогось неадекватного люду”. Люди йдуть безперервним потоком і враження від цього видовища гірші як від “толкучки” на Хмельницькому базарі. З іншого боку всі залишаються задоволеними, бо не знайти чогось на форумі майже нереально. Звичайно художньої літератури більше, але за потреби знайти можна навіть книгу на зразок “Деревообробні верстати загального призначення”, адже представлені були майже всі видавництва України. І навіть не одним торгівельним місцем.

Брати Капранови, для прикладу як завжди роздавали свої автографи і продавали свою нову книгу біля свого зеленого автомобільчика. І за дні форуму продали 1600 примірників - усе що привезли!

Тож знову ж можна повторитися, можна було знайти все. Хай навіть за різними цінами, а вони можуть різнитися ого-го. Так, на одній і тій же площі міг продаватися “Холодний Яр” Горліса-Горського за 80 грн., і тут же за декілька місць за 55 грн. А що вже казати за бестселери типу “Записки самашедшого” і “Залишенець”... В той час як Василь Шкляр проводив автограф-сесії, книги зникали повністю, а до нього стояли черги яких не пам’ятають певне з часів СРСР.
І серед цього всього шуму-гаму, тисняви виступають народні артисти, грає оркестр, виступають реконструктори... Бачачи таку картину в уяві відразу постає середньовічний ярмарок, про який колись читали на історії. Тільки час не той і продукт специфічний.

Конкурси

Форум передбачає в своїх межах безліч конкурсів. Головний - це звичайно ж “Книга Форуму видавців 2011». Нагородження відбувалось у Львівській обласній філармонії за участю журі  та учасників конкурсу, почесних гостей Форуму видавців, представників влади, серед яких заступник Міністра культури Вікторія Ліснича та львівський міський голова Андрій Садовий.
Цьогорічним володарем Ґран-прі конкурсу стала книга Віти Сусак "Українські мистці Парижа. 1900-1939 рр." Київ: Родовід – А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010.
Ще були відзначені:
  • найкращі книжки Форуму видавців - 2011;
  • спеціальні відзнаки малих журі;
  • спеціальні відзнаки за внесок у розвиток українського книговидання та просування української книги;
  • персональні відзнаки президента Форуму видавців Олександри Коваль;
  • персональні відзнаки голови журі Мар'яна Лозинського;
  • найкращі твори сучасних письменників для дошкільнят “Срібна пір’їнка”
  • персональна відзнака відповідального секретаря журі Богдана Тихолоза;


З усього цього певне тільки “Срібна пір’їнка” була тією номінацією яка відзначала книги за їхній зміст.
Відзнаки ж форуму це швидше відзнаки за якість, за культурний розвиток, за гарне оформлення. і т.д. Бо інакше, звичайно, ідея з випуском аудіокниги  нашумілого “Залишенеця” мала б більше шансів на відзнаку ніж інші номінанти.

Літфест

Концентрація письменників, поетів, блогерів, критиків, журналістів, істориків, культурологів, дослідників, музикантів на форумі надзвичайно велика. Всі навколишні кафе в центрі міста зайняті з ранку до вечора літературними зустрічами, афтограф-сесіями і виступами. А поціновувачі їхньої творчості не знають як розірватися на декілька частин щоб потрапити всюди куди хочуть.
Серед львів’ян ходить чутка, що наступного року форум буде проходити в якомусь експоцентрі що будується за містом. Цікаво як же тоді будуть проходити подібні зустрічі? Це вже зовсім не та атмосфера. Зовсім не ті враження.

Міжрегіональний бібліотечний форум та 5-ий видавничий бізнес-форум.
Мабуть єдині події для яких експоцентр був би дійсно потрібен. Хоча якщо деякі зустрічі не будуть відбуватися, так як це було цього року, то це не врятує.

І все ж, незважаючи на це, форум залишає дуже позитивне враження. Хочеться приїжджати знову і знову. Бо Львів, який і так був культурною столицею України, перетворюється ще й на книжкову столицю. А форум стає невід’ємною частиною цього міста. Це не окремий фестиваль, не окремий захід, це вже один з символів міста і один з символів культурного, інтелектуального розвитку України загалом.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.