Такого Україна ще не бачила !!!

22 вересня 2011, 08:57
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
698

Я не знаю наскільки серйозно говорив міністр юстиції Олександр Лавринович сьогодні під час прес-конференції, але те, що він сказав викликає не лише подив, але й занепокоєння.


Аналізуючи проект закону Про вибори народних депутатів, який Мінюст направив для опрацювання Венеціанській комісії і Міжнародному фонду виборчих систем, Лавринович сказав таке:

Прохідний барєр проходження народних депутатів у Верховну Раду буде визначатися після виборів, у залежності від кількості виборців, які прийняли участь у голосуванні… (посилання: http://ubr.ua/ukraine-and-world/power/lavrinovich-rasskazal-kakim-budet-prohodnoi-barer-v-radu-v-2012-g-104318)/

Якщо парламент затвердить таку норму (що сумнівно), це означатиме, що до дня голосування субєкти виборчого процесу не будуть знати на яких умовах вони зможуть потрапити у Верховну Раду.

З технологічної точки зору це нонсенс. З юридичної теж. Як можна проводити вибори, коли невідомі правила?

Разом з тим, з точки зору інтересів влади все зрозуміло: маючи у своєму розпорядженні попередні результати голосування, можна так зманіпулювати прохідним барєром, щоб отримати не тільки просту, але й конституційну провладну більшість у ВР.

Фактично влада самостійно визначатиме хто і для чого пройде у парламент. У такому разі відкриваються хороші перспективи для опозиційних політсил і розбудови демократії…

Виникає два запитання: по-перше, яким чином після виборів затверджуватиметься прохідний барєр (за законом його напевно мають визначити чинні народні депутати)? і, по-друге, як зможе світова спільнота визнати після такого наші вибори демократичними (мені, наприклад, невідомі випадки застосування подібної практики у світі).

Одним словом, ідіотизм…

І насамкінець: Лавринович заявив, що питання виборчої системи не є дискусійним. Іншими словами, нас чекає змішана система…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.