Індекс об’єктивності провідних українських телеканалів у вересні 2011

19 жовтня 2011, 11:03
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
878

З вересня 2011 року партнерська мережа ВГО Правозахисна організація Спільна Мета розпочала моніторинг об’єктивності випусків новин провідних українських телевізійних каналів.

       

          Українець щодня проводить перед телевізором в середньому від 3 до 5 годин, а приватне телебачення в Україні стало головним каналом інформування суспільства, ефективним механізмом формування громадської думки щодо значимих соціальних і політичних подій. Довкола роботи ЗМІ постійно триває дискусія щодо меж впливу їх власників та держави на редакційну політику.

          Тому, починаючи з вересня 2011 року, партнерська мережа ВГО «Правозахисна організація «Спільна Мета» розпочала реалізацію моніторингу об’єктивності інформаційних випусків провідних українських телевізійних каналів.

          Моніторинг проводиться партнерською мережею під керівництвом Голови Департаменту захисту прав журналістів Дарї Богатчук та заступника Голови «Спільної Мети» Катерини Аландаренко.

          Цей моніторинг є експертним дослідженням контенту головних інформаційних випусків (стандартно - вечірніх та тижневого) загальнонаціональних телеканалів: 1+1, ICTV, Інтер, Україна, СТБ, 5 канал, Новий канал тощо.

          В процесі моніторингу оцінювалася об’єктивність подання інформації в сюжетах (представленість позиції сторін, їх рівність у можливості інформування щодо своєї позиції, незаангажованість журналіста, наявність нав’язування глядачу певних висновків з сюжетів тощо). Також щоденно (шляхом аналізу Інтернету) моніторинговою групою визначалися 4-5 провідних соціально-політичних, культурно-мистецьких тем, оцінювалася їх наявність чи відсутність в інформаційних випусках телеканалів.

          За результатами аналізу було сформовано Індекс об’єктивності провідних телеканалів України у вересні 2011 року. Загалом, у понад 100-сторінковій роботі було отримано наступні висновки.

1.

         

За критерієм висвітлення у випусках новин актуальних соціально-політичних та культурно-мистецьких тем (максимальна оцінка 30):

 

Місце в рейтингу телеканалів

Назва телеканалу, назва телепередачі

Загальний підсумковий бал

 

1.

1+1, «ТСН-Тиждень»

26

 

2.

ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою»

19

 

3.

5 канал, «Час. Підсумки», «Хроніка тижня»

18

 

4.

Інтер, «Подробности недели»

17

 

5.

СТБ, «Вікна»

11

 

6.

Новий канал, «Репортер»

9

 

7.

ТРК «Україна», «События недели»

4

 

 

Найбільшу кількість актуальних тем, на думку експертів, у вересні 2011 року висвітлював телеканал «1+1».

 

2.

 

За критерієм загальної неупередженості сюжетів, відсутності очевидного схиляння глядача до однієї позиції та незаангажованості журналіста результати розподілились наступним чином

(5- найкраща оцінка, 0 –найгірша):

 

Місце в рейтингу телеканалів

Назва телеканалу, назва телепередачі

Загальний підсумковий бал

 

Інтер, «Подробности недели»

4,836

2.

ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою»

4,646

3.

ТРК «Україна», «События недели»

4,618

4.

1+1, «ТСН-Тиждень»

4,54

5.

СТБ, «Вікна»

4, 519

6.

Новий канал, «Репортер»

4,307

7.

5 канал, «Час. Підсумки»

4,24

         

За результатами дослідження найбільш неупереджений виклад новин у вересні 2011 року здійснила телекомпанія «Інтер» у програмі «Подробиці тижня», на другому місці - ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою» та ТРК «Україна», «События недели», що стало сюрпризом для експертної групи.

Як приклад можна навести оцінку сюжету щодо візиту в Україну голови УЄФА з метою перевірки готовності України до ЄВРО-2012, який містився у підсумкових випусках тижня (26.09.2011. – 02.10.2011.) телеканалів «ICTV» та «5 канал».

          У сюжеті телеканалу «ICTV» було відображено факт візиту в Україну Мішеля Платіні та процитовано його слова щодо готовності України до ЄВРО-2012. Виходячи зі слів, Мішеля Платіні, його враження від підготовки до ЄВРО-2012 в Україні є досить позитивним, а проблеми, які залишилися, підлягають вирішенню. Загалом, у сюжеті було показано кадри візиту та коментарі Мішеля Платіні. За сюжет телеканал «ICTV» отримав високу оцінку.

          У сюжеті телеканалу «5 канал», кадри щодо приїзду в Україну Мішеля Платіні та його коментарі супроводжувались відображенням власного бачення журналістів готовності України до ЄВРО-2012. Висловлювання журналістів щодо готовності України були дуже емоційними та необґрунтовано негативними, оцінка культурного, освітнього рівня в Україні - вкрай низькою.  Такий сюжет містить нав’язування, схиляння громадянина до негативної оцінки України, до крайнього незадоволення країною, в якій він проживає, загального песимізму в суспільстві. Крім того, коментарі Мішеля Платіні щодо підготовки України до ЄВРО-2012 не були наведені в повному обсязі, акцент був зроблений на його словах щодо наявності в Україні певних проблем. Телеканал «5 канал» отримав за сюжет низьку оцінку.

         

3.

 

За підсумковою оцінкою різнобічності висвітлення фактів, рівності сторін у можливості представлення власної позиції (максимальна оцінка 1):

 

Місце в рейтингу телеканалів

Назва телеканалу, назва телепередачі

Загальний підсумковий бал

1.

Інтер, «Подробности недели»

 

1

2.

ICTV, «Факти тижня з Оксаною Соколовою»

0, 96

 

3.

Новий канал, «Репортер»

 

0,91

4.

СТБ, «Вікна»

 

0,89

5.

1+1, «ТСН-Тиждень»

 

0,87

6.

ТРК «Україна», «События недели»

0, 86

 

7.

5 канал, «Час. Підсумки», «Хроніка тижня»

0,84

          Найповніше відображення різних точок зору щодо подій у вересні 2011 року було забезпечено у програмі «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер». Також у лідери оцінки увійшли «Факти тижня з Оксаною Соколовою» на «ICTV» та «Репортер» на Новому каналі.

         

          Загалом, у вересні 2011 року найбільш об’єктивний виклад новин було забезпечено телеканалами «Інтер» та «ICTV», найповніший огляд актуальних соціально-політичних та культурно-мистецьких тем було надано каналом «1+1»; найгірші результати показали «5-й канал», ТРК «Україна» та «Новий Канал».

 

          Починаючи з листопада 2011 року, перелік каналів, що знаходяться під моніторингом, буде розширено до 20-25.

          Хоча моніторинг має експертний характер і автори дослідження, з позиції пересічних глядачів, здійснили спробу аналізу об’єктивності телеканалів, проведення цього моніторингу сприятиме чесному діалогу щодо ролі і місця ЗМІ в українському соціумі, захисту свободи слова, побудові справжнього громадянського суспільства в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.