США розсмішили Лукашенко, або Не дати Януковичу пройти точку неповернення

04 січня 2012, 11:59
Власник сторінки
Депутат Львівської міської ради. Голова ЛОО політичної партії «УДАР».
0

Чому б цієї інформації не потрапити в судові органи країн Європи та США, де люблять обзаводитися дорогою нерухомістю та рахунками в банках нувориші з берегів Дніпра?

Вчора Обама підписав закон, яким запроваджується новий пакет санкцій щодо протидії злочинній практиці придушення опозиції та порушення прав людини з боку білоруського режиму Лукашенка. У документі також міститься заклик до Міжнародної федерації хокею відмовитися від проведення в Білорусії чемпіонату світу з хокею 2014 року.

Думаю, американці в змозі добитися перенесення змагань, якщо «останній тиран Європи» не звільнить політв'язнів.

Звичайно, відв'язного Лукашенко навіть ця перспектива може на пройняти: він вже давно перейшов межу розумного.

Але поглянемо на нашу країну. У нас теж може виникнути подібний режим, і хоча до білоруського свавільника Віктору Федоровичу Януковичу поки що далеко, але якщо його не зупинити, одного разу в осяжному майбутньому ми можемо прокинутися в «Білорусії». Однією ногою, загалом-то, ми вже там: в Україні теж з'явилися політв'язні, вважає глава найвпливовішою політсили континенту - Європейської народної партії - Вілфред Мартенс.

Чи потрібно позбавляти нас через це Євро-2012? Як повідомляли ЗМІ, даним питанням перейнялися, зокрема, деякі члени німецького бундестагу.

Я вважаю такі заходи неефективними, а в деяких випадках просто нездійсненними. І справа не в тому, що може «впертися» МХФ, ФІФА, УЄФА або інша міжнародна організація. Санкції проти держави - це не санкції проти його правителя. Беспредельщики такої мови не розуміють. Ось побачите, як буде зубоскалити у зв'язку з ініціативою США білоруський тиран.

Якщо за Лукашенка з санкціями явно припізнилися, то відносно режиму Януковича для них - саме час.

Вважаю, що точка неповернення для Віктора Федоровича ще не пройдена. Так, зроблено чимало такого, що відштовхує Євросоюз і дратує США. Так, «донецькі» серйозно підірвали довіру українських громадян до влади і правосуддя. Так, міжнародний імідж України грунтовно підмочений... Але головний «регіонал», на щастя, в тому числі і дня нього самого, не віддавав наказу на масові переслідування людей і стрілянину по демонстрантах.

Здавалося б, поле для маневру ще є. Проте Янукович - напрочуд величезній кількості політиків, дипломатів і політоглядачів - не тільки не намагається маневрувати, але і діє вкрай нераціонально.

Знайти цьому логічне пояснення дуже важко. Рідкісний випадок. Як висловився відомий наш письменник Андрухович, «Янукович поводиться, як хуліганський шкет». Порівняння просто вбивче. Звучить як діагноз.

А тепер скажіть: що роблять зі шкетом, коли той хуліганять? Задають йому прочухана? Вірно.

Політикам ЄС і США треба зрозуміти, що їх політкоректні висловлювання на тему понівеченого правосуддя та інших перекосів в Україні не сприймуть кланом Януковича - менталітет у багатьох з його представників не той. Пройшли такі «університети», що європейські в'язниці можуть здатися гречними пансіонатами. Впливати на таких людей словами - тільки живити ілюзії.

Багато домоглися європейські лідери, намагаючись врятувати екс-прем'єра Тимошенко від політично мотивованого суду? Янукович, як заявляли високі чини Євросоюзу, їм чогось там обіцяв. Але як слово дав, так і забрав його назад. Справжній господар свого слова.

Які ж повинні бути міжнародні санкції проти новонароджуваного авторитарного режиму? Перш за все, вони повинні бути своєчасними. І дієвими, непохитними. А найголовніше - від них не повинен страждати народ країни.

Переконаний, що санкції до представників авторитарних режимів повинні бути адресними, з прізвищами.

У ЗМІ, наприклад, повідомлялося, що спеслужби західних країн володіють інформацією про походження тих величезних статків, якісь нажили - з чиновницьких щось зарплат - деякі українські державні мужі. Чому б цієї інформації не потрапити в судові органи країн Європи та США, де люблять обзаводитися дорогою нерухомістю та рахунками в банках нувориші з берегів Дніпра? Незалежні прокурори цих країн із задоволенням би пройшлися слідами «брудних» грошей. І Україні добре, і світовій спільноті користь.

Вдарити по особистих рахунків окремих чиновників, ретельно перевірити походження їх дорогої нерухомості, заборонити в'їзд в ЄС і США конкретним особам, причетним до порушення прав людини і політично мотивованим процесам над опозиційними політиками - тільки це можуть зрозуміти представники владного клану, що керує країною авторитарними методами.

В особливо ж безнадійних випадках потрібно підключати Гаазький трибунал. За Лукашенко він, у всякому разі, вже давно плаче.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.