Призначення на посаду Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської є неадекватним

28 лютого 2012, 11:37
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
762

Партія регіонів висуне на посаду Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України колишнього заступника Міністра юстиції Лавриновича Валерію Лутковську.

          Призначити на посаду чиновника який 5 років працював заступником міністра юстиції України, чи то мав, чи то має бізнес інтереси в юридичній фірмі «Лавринович і партнери», є невід’ємною частиною і гвинтиком української корупційної системи виглядає неадекватним та таким, що порушує самі принципи контролю за дотриманням прав і свобод людини. Валерія Лутковська гарний чиновник та приємна людина, але посада омбудсмена вимагає зовсім інших якостей та незалежного статусу.

          Крім того,нагадаю, що Міністерство юстиції України з метою захист управ і свобод людини і громадянина «здійснює» державну реєстрацію нормативних актів міністерств та інших органів державної виконавчої влади, органів господарського управління й контролю, що стосуються прав, свобод і законних інтересів громадян. Реально ця функція не виконується на належному рівні й ігнорується чиновниками. Саме Мінюст і Прокуратура – два державні органи наділені в цій сфері контрольними функціями і несуть повну відповідальність за стан дотримання прав людини в Україні.

         Особисто знайомий і з роботою пані Лутковської на посаді заступника міністра юстиції, де вона відповідала за підготовку Україною звітів перед міжнародними організаціями, в частині виконання зобов’язань і стандартів дотримання прав і свобод людини. Оскільки Правозахисна організація «Спільна Мета» послідовно займається підготовкою Громадських звітів про дотримання Україною міжнародних стандартів прав людини.

          Державні звіти під керівництвом Лутковської готувалися у вигляді «відписок», механічно, на неналежному рівні, мали на меті просте «замилювання очей» міжнародним організаціям. Низка з цих звітів вкрай низько оцінені міжнародними структурами, наприклад Радою Європи. Я вже мовчу що зробила Лутковська на посаді директор Національного бюро 5 років відповідаючи в Україні за дотримання «Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

          «Звичайно найбільш адекватною кандидатурою на посаду омбудсмена виглядає представник Української Гельсінської спілки Євген Захаров. Хоча, на превеликий жаль, Гельсінська спілка в останні роки в значній мірі за політизувалася (варто лише подивитися щорічні звіти щодо дотримання прав людини), а самого Захарова ЗМІ звинувачували в участі в корупційних процесах навколо отримання статусу біженця в Україні».

          «В будь-якому разі омбудсмена в Україні потрібно шукати серед позасистемних людей,не втягнутих в процеси політично-державної корупції. В найгіршому разі кандидатури можна знайти серед політиків або народних депутатів, амбіції яких не дозволятимуть працювати в цій сфері «на відписки», чого прогнозовано варто чекати від залежного від влади колишнього чиновника.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: омбудсмен,Лутковська,Захаров,призначення,уповноважений з прав людини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.