Про «маленькі благодійні внески» з великими наслідками

12 березня 2012, 18:27
Власник сторінки
Депутат Львівської міської ради. Голова ЛОО політичної партії «УДАР».
0
1827

Нещодавно один львів'янин поділився зі мною своїми бідами-болями на порядки у школі, де навчається його синочок-п'ятикласник.

Власне, якихось скарг на якість навчання у нього не було - син навчається охоче, все схоплює на льоту. Турбує батька інше: постійний збір неврахованих грошей поза шкільною касою і без жодних відомостей, яке починається у школі з самого першого дня навчання.

Всі батьки школи без винятку, незалежно від майнового стану, повинні регулярно вносити гроші до шкільного і класного фонду, робити «внески» на охорону і ремонт, а також платити гроші на додаткові підручники, зошити по іноземній мові і навіть "спеціальні" атласи, хоча вони виявилися цілком звичайними, лишень удвічі дорожчими ніж у книгарні... Не обходиться, зрозуміло, і без постійних подарунків учителям з нагоди свят, або просто так - за добре відношення до сина.

"Я не проти благодійних внесків для надання підтримки школі, - підкреслює мій знайомий, - але чому це робиться не офіційно, якось тишком-нишком? Гроші люблять не тільки рахунок, але й облік, а те, що отримують без обліку - то й витрачають, як бажають ..."

За словами співрозмовника, найсумніше те, що всі ці побори-пожертви відбуваються на очах у дітей, а іноді - навіть за їх "допомогою". Якщо вчитель перед уроком буде весь час наголошувати, коли ж, нарешті, батьки Петренка, чи Іваненка внесуть гроші до не облікованого шкільного фонду - то що залишається робити дітям? Червоніти і вимагати у батьків, щоб заплатили. А якщо у батьків немає коштів?..

"У другому півріччі ми трохи забарилися з внесками -  на роботі затримали зарплату, - розповів мій знайомий. - І ось приходить синочок і починає нам з матір'ю говорити, що йому довелося червоніти перед усім класом за те, що ми не внесли цей «добровільний внесок». Сваритися, щоправда, він не вміє - тому швидко виконав завдання своєї вчительки і доповів про нашу заборгованість, а потім вимовив: «Тату, віддай ти їм ті гроші, нехай директорка купить собі нові «шмотки». Тобто навіть діти розуміють, що справа далеко не тільки в нестачі коштів «на ремонт» чи «посібники».

От, таким чином нашій молоді ще змалечку проводять наочний урок... з корупційних діянь. І після цього ми хочемо, щоб наші діти росли законослухняними?

За останні роки профільні міністерства та відомства, правоохоронні органи, зокрема, прокуратура, неодноразово порушували цю проблему - люди, наділені відповідними владними та контролюючими повноваженнями, погрожували організаторам подібних неофіційних «поборів» усілякими карами, звільненнями та санкціями, ЗМІ різного штибу, за традицією напередодні 1-го вересня та останнього дзвоника, друкує низку матеріалів на цю тему - а «віз і далі там…».

Чому не вдається вивести тіньові побори на чисту воду, замінивши їх цивілізованими правилами благодійності? Адже всі знають, що вони існують і не тільки у школах, але й у дитячих садочках. Про виші взагалі не говоритиму - там в цьому плані справжнє свавілля. Та все надзвичайно просто - батьки бояться за долю своїх дітей (не хочуть «виносити сміття з хати», бояться помсти вчителів etc.) тому відкрито не скаржаться, а правоохоронців все влаштовує. До того ж, як кажуть знаючі люди, керівники навчальних закладів - люди впливові, а зібрані «фонди» - не такі вже й маленькі, якщо щось - можуть й поділитися….

Ось цифри. Якщо за рік кожен з батьків здає близько 1000-1500 гривень (далеко не межа), то при наявності 800-1000 школярів (звичайна школа) назбирається понад мільйон! Гроші - цілком пристойні.

При чому особливих ремонтів у школах та класах «на мільйон» - не помітно.

Якщо комусь байдужі юридичні або педагогічні аспекти цієї проблеми, то згадаємо про патріотизм і подумаємо як виглядає у цьому сенсі наша держава. Яка, починаючи із садочка та шкільної парти навчає своїх юних громадян - давати хабарі. Чи варто тоді дивуватися, що Україна займає одне з перших місць по корупції в Європі?

Шановні борці з корупцією! Не чекайте початку нового навчального року, коли почнеться чергова хвиля поборів, а почніть викривати такі «годівниці» невідкладно. Що - слабо? А може за все вже наперед заплачено?

Ярослав Гінка,
депутат Львівської міської ради,
голова ЛОО політичної партії "УДАР".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.