В ситуації з Дорожнім контролем працівники міліції мали право застосовувти зброю

19 березня 2012, 19:18
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
710

Голова ВГО «Правозахисна організація «Спільна Мета» Руслан Бортнік прокоментував відеозапис конфлікту працівників ДАІ та Дорожнього контролю, що трапився в Запоріжжі 18 березня

На мій погляд ситуація зі штовханням працівників ДАІ, хапанням їх за одяг, блокуванням та вириванням паперів з рук однозначно є злочином, який можна кваліфікувати за статтею 342. Кримінального кодексу України «Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві». Такі дії караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Більше того в ситуації з хапанням за форму, руки, документи працівники ДАІ мали повне право застосовувати спецзасоби аж до табельної зброї. Дивує їхня безвільна поведінка.

Якщо ж все-таки буде встановлена відсутність застосування фізичної сили з боку винної особи, тоді настає адміністративна відповідальність згідно зі статтею 186 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця» - штраф від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

В будь-якому разі, якщо громадяни вважали, що працівники ДАІ порушують закон, то для оскарження їх дій існує законом встановлена процедура - керівництво ДАІ та органи прокуратури. Людина яка не дотримується встановленої законом процедури руйнує саму державу і є злочинцем.

За подібну поведінку де-небудь в США чи країнах західної Європи особа за 5 секунд опинилася обличчям на капоті і в кайданках, однозначно отримала щонайменше серйозне адміністративне стягнення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ДАІ,Запоріжжя,Дорожний контроль,непокора міліції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.