Проведення нормативної грошової оцінки земель міста Києва не на часі

28 квітня 2012, 07:30
Власник сторінки
Депутат Київської міської ради. Економіст
0
389

26 квітня на сесії Київради на розгляд депутатам було надано Проект Рішення про проведення нормативної грошової оцінки земель міста Києва.

Згідно чинного законодавства, результати нормативної грошової оцінки є базою для справляння земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності, визначення мінімального розміру орендної плати за земельну частку (пай), державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок. Проект не був проголосований. Вважаю, що відмова Київради голосувати за нього - дійсно доцільний крок. Поясню чому.

Дійсно, як зауважують розробники цього проекту, Законом «Про оцінку земель в Україні» встановлена норма періодичного перерахунку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів - не рідше разу на 5-7 років, адже міста продовжують розвиватися, інфраструктура вдосконалюється, або якісь її частини припиняють існування. Але в нинішніх кризових економічних умовах, ми не можемо допустити, щоб через зростання нормативної грошової оцінки землі для київських підприємців сталося зростання орендної плати за землю, або середніх витрат на облаштування 1 кв. м земель міста. Підвищення розміру нормативної оцінки землі в Києві останній раз проводилось у 2007 році – а це був рік економічного зростання. Потім, як ми всі пам’ятаємо, була криза, від наслідків якої вітчизняний бізнес об’єктивно ще й досі не оговтався. І ми не можемо дозволити ще більше ускладнювати його стан черговим підвищенням податків. Інакше криза неплатежів та збільшення темпів зниження бізнес-активності в столиці неминуча.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.