ЄВРО-2012: ми чужі на цьому святі життя?

20 червня 2012, 14:54
Власник сторінки
0
579

Невеселі роздуми про місце аборигенів у єврофієсті білих людей

Нещодавно знайомий повернувся з відрядження: він був у Швеції саме в той час, коли в Стокгольмі відбувався Чемпіонат Європи з хокею.

Однак місто жило своїм звичним життям, вулиць і ліній метро не перекривали, ціни не стрибали за хмари, і взагалі – хто не знав, міг і не помітити, що в цьому мегаполісі проходить хокейне Євро.

Приблизно так само і в Лондоні цьогоріч: від того, що в них за кілька тижнів Олімпіада, столиця Британії догори дриґом не стає і з розуму не сходить. На відміну від нас.

Наша влада вирішила за будь-яку ціну зробити «красіво» для іноземних гостей, і дуже часто ціною цього є комфорт і спокій «тубільців», тобто нас із вами. Хто думав про почуття киян з будинку по бульвару Лесі Українки, просто під вікнами яких поставили шеренгу біотуалетів для шведських фанів? У парку Шевченка напередодні відкриття чемпіонату неабияк побільшало лавочок, вони там зараз стоять уздовж алей мало не впритул одна до одної. Причому помітно, що лавки ці – різні, скоріш за все, звезені з різних «периферійних» парків столиці, де й до того лавок було не густо. Ось вам, шановні іноземці, щоб ви не думали, що в нас гірше, ніж в Європі (а місцеві, мовляв, пару тижнів якось переб’ються…).

Буквально за день-два до початку «євродурдому» на київські маршрути  (не на всі, звісно, – лише на «центральні») вийшли новенькі тролейбуси: з відкидними підлокітниками (цікаво, чи довго протримаються?!), спеціально обладнаними місцями (з ременями безпеки навіть!) для інвалідних візків і – о диво! – з великими, на піввікна, кватирками та нормальними фрамугами в даху, як це було в старих «Шкодах». Звичайно, я розумію міських очільників: раніше – хоча б за місяць-два – випускати ці машини на лінії не можна було, а то ще «ці дикуни все поламають…» Зате тепер стало остаточно ясно, що сумновідомі «ЕлектроЛАЗи» без кондиціонерів (вони ж – «парилки на колесах») – це був дешевий варіант громадського транспорту спеціально для перевезення «бидла», а якщо треба влаштувати показуху для іноземців, то в нас цілком можуть і майже європейську якість продемонструвати. От тільки мучать мене «смутниє сомнєнія»: а чи не зникнуть ці євротролейбуси і євроавтобуси відразу по закінченню чемпіонату чи принаймні після виборів – разом з додатковими біотулетами та приставними лавочками?

І чому столиця держави, котра претендує на європейськість у всьому, як виявляється, здатна «відкриватися» для іноземних гостей лише на великі футбольні свята? Адже англійський переклад у метро і транслітерацію дороговказів латинкою можна було зробити й раніше – не перші ж іноземці оце щойно зараз до нас приїхали? Коли вже Україна зрозуміє, що євростандарти потрібні їй самій, а не напоказ, для замилювання очей якогось великого дяді з Брюсселя?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.