Ярослав Гінка: Партія УДАР готова до люстрації

16 липня 2012, 14:15
Власник сторінки
Депутат Львівської міської ради. Голова ЛОО політичної партії «УДАР».
0

Чесні вибори, нові політичні цінності, повернення довіри громадян до партій – це питання, які обговорювали представники різних політичних сил під час нової програми «Чесно. Фільтруй Раду!».

Як відбирають кандидатів на майбутні вибори і як хочуть змінити обличчя політика загалом розповів Ярослав Гінка, голова Львівської організації партії УДАР, – повідомляє прес-служба партії.

«Насамперед я тішуся, що з’явився такий безпрецедентний проект. І дуже хотілося б, аби він проіснував аж до виборів, – каже Ярослав Гінка. – Стосовно того, що наші співгромадяни не довіряють Верховній Раді і так негативно відгукуються про депутатів – це не просто розчарування, а крик душі, розпач від того, що ми не можемо усвідомити, що нема ні хороших, ні поганих, а має бути відповідальність на нас усіх. Люди втомилися від непрофесійності, продажності, безвідповідальності депутатів. Можна багато говорити про те, що люди обирають не тих депутатів, але у цьому нема жодного сенсу. Треба на власному прикладі показати, що ми можемо змінити правила гри, що ми можемо змінити ті цінності, які ми принесемо до влади, до майбутнього парламенту. В політиці мають з’явитися нові принципи – це відкритість, діалог із суспільством і відповідальність. Я неодноразово просив колег за опозицією, щоби вони говорили з простими громадянами, а не лише обіцяли боротися з режимом у статусі народного депутата».

Партія УДАР уже сьогодні готова до співпраці з іншими опозиційними силами за умови, якщо буде досягнуто згоди щодо єдиного кандидата за мажоритарними округами.

«Я не прийшов до студії займатися піаром партії, – продовжує пан Ярослав. – Нашій роботі дадуть оцінку виборці. Ми відкриті до критики, бо тільки критика зробить нас сильнішими і кращими. Я прийшов для того, щоби ми опозиціонери вже зараз домовилися, як у Верховній Раді будемо формувати більшість. Як будемо обирати єдиного кандидата за мажоритарними округами».

На думку партійного лідера, не варто мірятися опозиційністю, а своєю роботою принципово змінити ставлення людей до політиків: «Давайте не будемо мірятися, хто більший опозиціонер і хто більше наметів поставив на площі. Ми хочемо повалити чинний режим, і принести нові цінності у Верховну Раду».

Щодо можливості об’єднання з іншими політичними силами, аби йти єдиним фронтом на вибори, Ярослав Гінка висловив принципову позицію партії УДАР: «Чому ми не об’єдналися з 8 партіями? По-перше, нема синергетичного ефекту. Є розрахунки, є соціологія, що не буде синергетичного ефекту для опозиції. Основне наше завдання – це об’єднання з опозицією для подолання нинішньої влади і у жодному разі не об’єднання з Партією регіонів чи її сателітами. Головне – об’єднання з опозиційними партіями у парламенті. Якщо об’єднатися зараз, відсоток голосів виборців буде меншим. Це ми бачимо на прикладі «За Батьківщину». По-друге, деякі принципові речі, висловлені нашими лідерами, так і не були почуті у деяких високих київських кабінетах. Крім того, я зараз хочу почути, чи буде єдиний кандидат за мажоритарними округами? Ми готові зняти свого кандидата на користь сильнішого від опозиції».

Суспільству потрібні не просто нові обличчя в політиці, а ті, хто зможе працювати по-новому.

«Склалася дуже небезпечна ситуація, коли громада не довіряє не просто тій чи іншій партії, а політикуму загалом як інституції, – пояснює лідер обласного осередку партії. – Тому потрібно змінити систему цінностей, починаючи із себе. Потрібні нові політики, і це мають бути не просто нові обличчя, а ті люди, які якісно відрізняються від попередників і який не зрадить виборців. Щодо програм і гасел, то передвиборча програма – це обіцянка і договір із виборцями. Ми вже всі чули «Десять кроків назустріч кожному», «Почую кожного» тощо. Питання у тому, хто буде виконувати обіцянки. Правильно було сказано: законопроекти є, нема кому за них голосувати».

Ще одна важлива позиція партії УДАР – чесні вибори. «Принципова позиція партії – це позитивна виборча компанія і нові принципи: відкритість, прозорість і чесність. Але брудна компанія вже почалася».

Ярослав Гінка переконаний, що значно важливіше досягнути консенсусу після виборів і змогти створити коаліцію: «Виграти вибори, створити коаліцію, впроваджувати ті реформи, які нас об’єднують. Думаю, у нас є багато спільних законодавчих ініціатив. Спільно побороти цей режим, аж до імпічменту Президента. Давайте говорити не що, а як ми це зробимо. Наприклад, Комітет захисту виборів, який ми пропонуємо створити – це дієвий інструмент. Оприлюднення прізвищ кандидатів у депутати за мажоритарними округами – це дієвий інструмент. Зняття своїх кандидатів на користь сильніших – це теж дієвий інструмент».

Виборчу компанію УДАР розпочав з оприлюднення прізвищ кандидатів. На думку лідерів партії, це дозволить здійснити таку собі люстрацію, яка очистить лави політсили.

«Для чого партія УДАР сьогодні оприлюднила список кандидатів-мажоритарників? А це тому, що ми співпрацюємо з рухом «Чесно». Ми хочемо почути і від громади, і від руху «Чесно» усе про кандидатів. Якщо хтось не проходить за усіма критеріями, його слід замінити і зробити це тепер, а не після реєстрація у ЦВК. Бо тоді вже ніхто нікого замінювати не буде. Я готовий до люстрації і вимагатиму її і для себе, і для інших своїх колег. Саме з цією метою ми і оприлюднили списки кандидатів з прив’язкою до округу. Якщо хтось і претендентів отримає велику кількість об’єктивних і підтверджених фактами негативних відгуків, він так і залишиться лише претендентом і не стане кандидатом від партії. Крім того, кожен претендент склав присягу. Вона буде розміщена на сайті klichko.org. на сайті можна буде також ознайомитися із біографіями претендентів, а також залишити коментарі про них».

Роздрукувати
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.