Конфлікти цінностей: останнє слово – за людяністю

04 серпня 2012, 12:42
Власник сторінки
Публічний інтелектуал, доктор філософії з права, правозахисник, дослідник і практик миру та ненасильства.
0
421
Конфлікти цінностей: останнє слово – за людяністю

Українська Душевна спільнота почала процес визначення добра і зла стосовно двох резонансних конфліктів: конфлікту між політиками і рухом «Чесно» та конфлікту між панк-групою Pussy Riot і РПЦ.

Чи не здавалося вам під час гучного скандалу, що кожен скандаліст по-своєму має рацію і водночас по-своєму помиляється?

Будучи свідками зіткнень великих груп людей, які абсолютно по-різному дивляться на прості речі, ми бачимо, що вони не хочуть чути один одного і спілкуватися однією мовою.

Найпростіше було б стати на бік однієї з конфліктуючих сторін, чого, власне, вони і добиваються. Але прості рішення рідко бувають досконалими. Правильніше шукати шляхи до удосконалення всесвіту через трансформацію конфлікту в порозуміння. Запропонувати діалог, сформувати власну позицію по суті спірних питань та довести її до відома конфліктуючих сторін.

У віруючих в найвищу цінність людини є спеціальний обряд для цього. Цей релігійний ритуал зветься визначенням добра і зла. Правилам його здійснення присвячено текст Кодексу визначення добра і зла у Священному писанні.

Для прикладу, останнім часом Українська Душевна спільнота почала процес визначення добра і зла стосовно двох резонансних конфліктів: конфлікту між політиками і учасниками громадського руху «Чесно», який критикує їх відповідно до власних небезспірних критеріїв доброчесності, а також конфлікту між панк-групою Pussy Riot та Російською Православною Церквою. Всі бажаючі можуть запропонувати свої міркування стосовно цих конфліктів, які будуть враховані у остаточних рішеннях за результатами цих двох процесів.





В обидвох випадках маємо справу з конфліктами безумовних цінностей: демократичних стандартів з політичним реалізмом; естетики протесту з православною традицією.

Можна сперечатися щодо місця згаданих цінностей у світоглядній ієрархії, можна сперечатися щодо міри вірності конфліктуючих сторін своїм цінностям, але не можна розсудити конфлікт, залишаючись у межах конфліктного дискурсу.

Тому маємо судити про суперечливі позиції з точки зору універсальної цінності – людяності.

І нехай допоможе нам Бог.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: РПЦ,зло,Церква,добро,Pussy Riot,Чесно,релігія,політики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.