Чому Москаль не має права звертатися до уряду і РНБОУ русинською чи мовою ідиш?

21 серпня 2012, 10:01
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
537

Блог № 2 циклу роз’яснення положень Закону України «Про засади державної мовної політики».

Нещодавно засоби масової інформації опублікували інформацію, що опозиційний депутат Г. Москаль звертався до секретаря Ради національної безпеки і оборони Андрія Клюєва русинською мовою та до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова мовою ідиш. При цьому депутат апелює до Закону України «Про засади державної мовної політики» та навіть погрожує подати до суду у разі якщо відповіді йому надані будуть не цими мовами.

 

На мою думку, в даному випадку депутат фальсифікує норму закону і потім цей «фальсифікат» намагається використати в своїх політичних цілях.

Адже відповідно до ст. 11 Закону України «Про засади державної мовної політики» «основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова». Лише «у межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), що відповідає умовам частини третьої статті 7 цього Закону, в роботі, діловодстві і документації місцевих органів державної влади і органів місцевого самоврядування може використовуватися регіональна мова (мови)».
Виключно «у листуванні цих (місцевих) органів з органами державної влади вищого рівня дозволяється застосовувати цю регіональну мову (мови)».

Таким чином, оскільки Народний депутат України відповідно до Конституції та законів України НЕ є місцевим органом державної влади та місцевого самоврядування він не має права звертатися до центральних органів державної влади регіональними мовами, а, виключно – державною. В свою чергу, відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України» та «Про звернення громадян» його звернення русинською мовою та мовою ідиш до РНБОУ і Уряду можуть бути залишені без розгляду.

Разом з тим, у разі набуття русинською мовою чи мовою ідиш статусу регіональної мови або мови меншин на території певної адміністративно-територіальної одиниці депутат Москаль може звернутися зі зверненнями на цих мовах до відповідних місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

Запрошує ставити запитання щодо норм закону.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Москаль,закон України Про засади державної мовної політики,русинська мова,ідиш
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.