Концерн “Укроборонпром” лише наповнює кишені його засновників

07 вересня 2012, 09:05
Власник сторінки
Communication group
0
323

На думку об’єднання патріотичних сил “Наша Україна”, створений у грудні 2010 року урядом Азарова концерн “Укроборонпром” зовсім не має на меті модернізацію української зброї.

На думку об’єднання патріотичних сил “Наша Україна”, створений у грудні 2010 року урядом Азарова концерн “Укроборонпром” зовсім не має на меті модернізацію української зброї. Його засновники дбають лише про власні інтереси.

Про це свідчить зокрема зменшення асигнувань на модернізацію озброєнь, що на думку представника “Нашої України” Григорія Омельченка рівноцінно самогубству всієї української оборонної галузі. Проте колишнього очільника “Укроборонпрому”, а нині міністра оборони Дмитра Саламатіна це не хвилює. Та це й не дивно, адже він народився і виріс, довгий час працював у сусідній державі, а з Україною його пов`язує лише висока посада, яку Дмитро Саламатін обійняв після приходу до влади Віктора Януковича.

Така позиція опонентів влади може видатися суб`єктивною. Проте вона є далеко не поодинокою. Адже політично незаангажовані фахові експерти  вважають “Укроборонпром” ударом по обороноздатності України. На їхню думку, “Укроборонпром”, повноваження якого затверджені законом “Про особливості управління об`єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі”, є утворенням, яке не здатне розвивати та втілювати нові технології у військово-промисловому комплексі України.

Об`єднання ряду підприємств у держконцерн Укроборонпромі створення так званих кластерів на чолі з дочірніми торговими підприємствами покликане насамперед розвивати торгівлю зброєю, а не вирішувати завдання обороноздатності країни. Це суперечить самій суті оборонно-промислового комплексу, для якого продаж зброї на експорт аж ніяк не є завданням першої ваги.

Як вважають фахівці, нинішні горе-реформатори не приділяють належної уваги вирішенню нагальної проблеми розвитку національної української армії. При цьому вони з прикрістю констатують факт, що Україна поки що залишається єдиною європейською державою, яка так і не розпочала масштабне переозброєння армії.

Лінію на торгівлю зброєю взамін зміцненню обороноздатності країни всіляко підтримує Дмитро Саламатін. Свідченням цього є прийнята Кабінетом міністрів України на початку вересня нинішнього року постанова № 814, якою передбачено скоротити на 80 млн. гривень видатки за програмою Розвиток озброєння і військової техніки Збройних сил України», але одночасно збільшити на ту ж суму видатки за програмою Формування статутного фонду Державного концерну Укроборонпром. Коментарі, як кажуть, зайві.  

Дивно лише те, як можновладці не розуміють – якщо не виділяти кошти на розвиток армії, модернізацію військової техніки, то згодом, як зазначив Григорій Омельченко, навіть країнам третього світу не потрібна буде наша застаріла зброя. Проте врємєнщиків з чинного українського уряду (а інакше їх і не назвеш), які створили концерн Укроборонпром і сформували його статутний фонд це абсолютно не хвилює. На жаль, твердження а після нас – хоч потоп має місце на сьогодні в українській владі.

Володимир Манько
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.