Роздуми про ефективне управління містом

02 жовтня 2012, 14:22
Власник сторінки
0
643
Роздуми про ефективне управління містом

Осінній настрій та постійна передвиборча реклама наштовхнули на роздуми про різницю між обіцянками і реальною роботою на благо, якщо не всієї України, то принаймні громади серед якої проживаєш.

Якщо мене правильно вчили в університеті, то успішне управління містом, чи то муніципальний менеджмент – це в першу чергу ефективне використання ресурсів для соціально-економічного розвитку громади. Простіше кажучи, потрібно максимально правильно використовувати те, чим місто багате, для розвитку громади.

Чим багатий Тернопіль, чого у нас більше ніж в інших, чим ми відрізняємось від решти міст? А головне – як ми це використовуємо?

1.    Тернопільський став. Більшість гостей, які побували в нашому місті ідентифікують його саме через озеро: “Ааа, у вас озеро в центрі міста” – знайома фраза друзів з інших міст. А як став ефективно використовувався до 2011 року – ніяк. Пригадайте змагання на воді чи реконструкцію набережної до 2011 року? Лише у 1987 році проводився Чемпіонат світу з водно-моторного спорту. Протягом 2011-2012 років проведено і Чемпіонат Європи і Чемпіонат світу а також частково реконструйовано набережну. А взимку на ставі проводять День зими.

2.    Центр українства та духовності. Тернопіль – єдиний обласний центр в Україні, в якому українською розмовляють 98%, розташований між духовними центрами України – Марійським духовним центром у с. Зарваниця та Свято-Успенською Почаївською Лаврою. Саме тому влада міста запропонувало іншим населеним пунктам України та світу вивчати українську мову в Тернополі, природному мовному середовищі.
Кращі музичні колективи, які виконують пісні на духовну тематику, збираються на фестиваль духовної пісні “Я там, де є благословення”. Важливі рішення, що стосуються розвитку громади, обговорюються на Духовній раді (до якої входять представники усіх традиційних конфесій).

3.    В Тернополі проживає найбільша кількість студентів, по відношенню до інших верств населення. Щоб застосувати цей ресурс на благо мешканців міста та й самого студентства міський голова Сергій Надал запропонував розробити та втілити в життя проект “Тернопіль – студентська столиця України”. Наразі над ним працюють представники вишів, студентського самоврядування, громадських організацій та міської ради. Незабаром Тернопіль будуть сприймати як місто найбільш зручне для здобуття вищої освіти як українські так і іноземні студенти.

Крім ефективного використання власних ресурсів, влада міста активно працює над залученням зовнішніх коштів. Так, нещодавно, між Тернополем та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) була підписана угода вартістю 15 мільйонів євро на модернізацію системи теплопостачання міста.

Для розвитку міста неодмінно потрібні ресурси. Оскільки ми не знаходимось за сході України - фінанси з Державного бюджету активно оминають наш регіон. Для одних це може бути виправданням у невдачах чи приводом опустити руки, а для інших мотивація працювати по-новому, працювати ефективніше.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: менеджмент,Тернопіль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.