В якій валюті краще зберігати заощадження?

05 жовтня 2012, 11:46
Власник сторінки
0
686

Гривня, долар, чи євро?

Сьогодні більшість населення України не хвилює проблема вибору валюти для зберігання заощаджень. З однієї простої причини – у людей взагалі немає можливості відкладати на чорний день, всі доходи ідуть на базові потреби – харчування, сплату комунальних послуг, проїзд тощо.

Крупні олігархи мають повністю диверсифіковані портфелі активів – від підприємств і нерухомості до цінних паперів та металів. А що ж робити простим українцям, які назбирали певну невелику суму і стоять перед вибором: гривня, долар чи євро?

Сьогодні з багатьох джерел можна почути прогнози експертів про близьке зниження курсу гривні. Для цього є декілька передумов:

·        Відсутність дієвих реформ в економіці. Україна і далі продовжує займати останні місця у світових рейтингах корупції та інвестиційного клімату. Бюрократизм, беззаконня та чиновницьке свавілля значно ускладнює ведення бізнесу в країні, стримує приплив капіталу, створення нових підприємств, розвиток експорту;

·        Завищені ціни на газ. «Нафтогаз України» щомісяця імпортує природного газу на близько 1 млрд. дол.. При цьому країна сплачує за тисячу кубометрів палива на 50 дол. дорожче, ніж Польща.

·        Падіння курсу євро. Кризова ситуація із державними боргами ряду країн ЄС (Греція, Італія, Іспанія) призвела до значного зниження курсу євро до всіх інших валют, включаючи гривню. Фактично, відбулося здорожчання гривні по відношенню до євро приблизно на 20%. Така зміна значно ускладнює експорт вітчизняної продукції на європейські ринки і, відповідно, здешевлює європейські продукти на українському ринку, що негативно впливає на торговий баланс.

 

Враховуючи те, що частка ЄС у зовнішній торгівлі України понад 40%, цілком закономірною є необхідність врахування динаміки цієї валюти при визначені валютного коридору гривні. Враховуючи диспропорцію, що виникла через падіння курсу євро та частку цього об’єднання в українському експорті та імпорті, обґрунтованою можна вважати девальвацію гривні до 8,6-8,8 грн. за долар. Втім, беручи до уваги швидші темпи інфляції в Україні, порівняно із основними торговими партнерами, і необхідність створення певного періоду курсової стабільності, не виключене зниження курсу національної валюти до 10 або ж 12 грн. за долар. Падіння золотовалютних резервів НБУ нижче критичної позначки 30 млрд. доларів та масове скуповування валюти населенням – близько 400 млн. доларів щомісяця – роблять більш вірогідним саме другий варіант.

 

Враховуючи наведені факти, очевидною є доцільність купівлі іноземної валюти для збереження особистих заощаджень. Тож яку валюту вибрати?

·        Євро. Нестабільна ситуація у зоні євро та висока різниця між курсами купівлі і продажу на вітчизняному ринку робить цю валюту поганою альтернативою для заощаджень;

·        Долар. Незважаючи на астрономічний державний борг (понад 13 трлн. дол.) та бюджетний дефіцит, експерти не передрікають значних коливань курсу цієї валюти в середньостроковій перспективи. Висока ліквідність долара дозволяє говорити про долар як про надійну валюту для заощаджень;

·        Рубль. Не секрет, що економіка РФ значною мірою тримається на вуглеводнях, які забезпечують близько 90% експорту країни. Високі ціни на нафту призвели до 50%-го зростання курсу рубля до гривні за 5 років – з 0,17 до 0,25 гривень за рубль. В разі збереження високих цін на сировину і стабільності правлячого режиму рубль можна розглядати як один із можливих варіантів інвестування в короткостроковій перспективі.

 

В цілому оптимальним варіантом вбачається збереження необхідного мінімуму поточного споживання у гривні і конвертація залишку у долар, можливо з невеликою часткою інших валют.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: долар
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.